Política

política

el suplicatori a Homs

PP, PSOE i C's eleven al ple del Congrés el suplicatori d'Homs pel 9-N

PP, PSOE i Ciutadans han complert el guió previst i han votat conjuntament avui elevar al ple del Congrés el suplicatori del Tribunal Suprem per jutjar l'exconseller de Presidència Francesc Homs per la seva participació al 9-N. Els tres grups han sumat majoria a la Comissió de l'Estatut del Diputat per aprovar el dictamen i imposar-se al criteri d'Units Podem, ERC i PNB, que han presentat un vot particular perquè consideren que aquest és un “judici polític”. Un cop ha obtingut la llum verda de la Comissió, el suplicatori entrarà a l'ordre del dia d'algun dels pròxims plens de la cambra, i es votarà a porta tancada. Previsiblement rebrà el suport dels mateixos grups que l'han avalat, fet que permetrà que el Tribunal Suprem jutgi Homs pels delictes de prevaricació i desobediència. Previsiblement els diputats del PSC també donaran suport a la petició del Suprem. Els pròxims plens ordinaris previstos estan fixats pel 15, 22 i 29 de novembre.

Actualment la comissió de l'Estatut dels Diputats està presidida pel diputat del PP Leopoldo Barreda i està formada per set membres. A part de Barreda, la resta d'integrants són un socialista, una persona de Podem, una del PNB, una d'ERC, una de C's i una d'UPN, que malgrat que representa el Grup Mixt (on es troba PDECAT), ha votat a favor del suplicatori.

En declaracions als mitjans de comunicació, Homs ha apuntat que aquest és un judici “polític” i ha criticat que forces com Ciutadans o el PSOE -que han criticat anteriorment la politització de la justícia- mirin ara “cap a una altra banda”.

Política als jutjats

“És un judici polític”. Així de clar ho tenen els representants d'Esquerra Republicana, el Partit Nacionalista Basc i Units Podem, que abans de la votació havien presentat avui al·legacions contra el suplicatori que el Tribunal Suprem va enviar al Congrés dels Diputats per encausar l'exconseller de Presidència Francesc Homs. A l'escrit addueixen que s'ha vulnerat el dret d'Homs a la defensa”. Les tres formacions han participat en una roda de premsa conjunta amb representants del PDECAT i EH Bildu on han denunciat la judicialització del procés sobiranista.

Els tres grups denuncien que s'ha vulnerat el dret de defensa perquè no se li va permetre obtenir una còpia del suplicatori de més de 300 pàgines, ni tampoc que compareguessin les persones que havia demanat, entre les quals hi havia el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos.

El text recorda que el procés judicial contra Homs es produeix “en un context de tensió territorial” i assegura que té com a objectiu “aconseguir la seva inhabilitació temporal o, com a mínim, el seu descrèdit davant de l'opinió pública”. Segons els grups signants, la compareixença d'Homs del dia 3 de novembre va permetre determinar “la intencionalitat política” de les actuacions que se segueixen contra ell.

“Estem en condicions d'apreciar un significat o intencionalitat política en el procés penal dirigit contra el senyor Homs que compromet des de la Fiscalia al propi Tribunal Constitucional, passant pel Tribunal Suprem, òrgan judicial d'aquesta causa”, afirmen. També sostenen que cal protegir la cambra de les “ingerències judicials amb motivacions polítiques”.

La diputada del PDECAT Lourdes Ciuró ha destacat la sorpresa del seu grup pel fet que el PSOE se sumi a les posicions del PP i de C's, que serà el que permetrà que el suplicatori vagi endavant.

El diputat d'En Comú Podem Josep Vendrell ha assegurat que darrere el procés hi ha la voluntat del govern espanyol de “convertir la situació a Catalunya en un problema d'ordre públic”. “La situació catalana no es pot resoldre amb processos judicials ni accions punitives”, ha dit, i “l'única manera d'afrontar-la és a traves del diàleg, els acords i de deixar votar la gent lliurement”, ha reblat.

El diputat d'ERC Joan Capdevila ha argumentat que el procés contra Homs és una peça més de l'Operació Catalunya, mentre que el diputat del PNB Joseba Aguirretxea ha recordat que tot plegat “és un tema purament polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona