Diputats flamencs, sards i corsos faran d'observadors en les consultes del 13-D

Diputats flamencs, corsos i sards ja han confirmat que actuaran d'observadors internacionals en els referèndums d'autodeterminació que tindran lloc en prop de 140 municipis catalans el 13 de desembre. La coordinadora de la Consulta sobre la Independència de Catalunya vol implicar el Parlament Europeu perquè actuï de supervisor i garanteixi que els ciutadans «puguin exercir els seus drets». Els promotors de la iniciativa van visitar ahir la cambra a Brussel·les per lliurar una carta al president de la institució, el polonès Jerzy Buzec, en què es relata la «situació d'indefensió» que es viu a Catalunya, segons un dels portaveus de la campanya, Uriel Bertran. El diputat d'ERC alerta de la possible prohibició «massiva» per part de l'Estat de l'ús de locals municipals per a la realització de les consultes, tal com va passar en la d'Arenys de Munt. «Demanem que des de l'eurocambra, màxima expressió de la ciutadania europea en el terreny institucional, es faci un seguiment, una vigilància de l'Estat espanyol per frenar totes aquestes actituds antidemocràtiques, totes aquestes rèmores del passat dictatorial, tots aquests tics autoritaris», va afirmar Bertran.

Els confirmats

Fonts del Parlament estudiaran la demanda, però de moment declinen pronunciar-s'hi. De moment, l'eurodiputada flamenca Fieda Brepoels ja ha confirmat la seva participació en el 13-D, igual com Jean Guy Talamoni, cap del grup parlamentari de Corsica Libera a l'Assemblea de Còrsega, i Gavino Sale, diputat per la província sarda de Sàsser al Consell Regional de l'illa. S'espera que també hi prenguin part membres del Sinn Féin, el Swedish Left Party i el Plaid Cymru gal·lès. A més de Buzec, tots els eurodiputats rebran la carta informativa.

En les consultes tindran dret a vot 650.000 ciutadans, «xifra superior a la població d'alguns estats membres de la Unió Europea i, per tant, aquest fet mereix una mirada atenta per part de les institucions europees», va dir Bertran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els EUA van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona
LA crònica

El joc de les preguntes

Sílvia Paneque
Candidata del PSC per Girona

“Tot té un impacte, fins i tot no fer la transició energètica”

Girona
REGNE UNIT

El llegat de Thatcher continua viu

Londres

Envoltats de desinformació

Barcelona
Alba Tobella
Cofundadora i directora de Verificat

“En campanya és quan hi ha més desinformació”

Barcelona