Política

Erdogan promet venjança

Un grup kurd s'atribueix el doble atemptat a l'estadi de futbol d'Istanbul

Els atacs van provocar la mort de 38 persones, 30 de les quals policies, i 155 ferits

Ja hi ha 13 detinguts

Dolor, dol i promeses de venjança resumien ahir la posició del govern de Turquia després del doble atemptat de dissabte a la nit. Dues explosions –l'una, un cotxe bomba detonat a distància, i l'altra, un terrorista suïcida– van sacsejar el barri cèntric de Besiktas, a Istanbul.

L'atemptat, clarament dirigit a les forces de seguretat, va causar almenys 38 morts, 30 dels quals són membres de la policia, i més de 150 ferits.

Durant l'hora següent a l'atac, les televisions estatals van difondre imatges de l'àrea afectada per les explosions –la més important de les quals es va produir prop de l'estadi Vodafone, on una estona abans havia finalitzat un partit entre dos equips turcs–. Els mitjans, subjectes a la llei mordassa imposada pel govern, només podien tenir accés a la informació oficial que anaven rebent gradualment i mostrar imatges autoritzades.

Les declaracions del president, Recep Tayyip Erdogan, no van trigar a arribar: “Tant li fa quin és el nom o el mètode dels terroristes que han perpetrat l'atemptat. Sempre que Turquia fa un pas endavant cap al futur, la reacció dels terroristes pren forma de sang, morts, caos i violència.”

Erdogan es referia al projecte de canvi constitucional presentat al Parlament pel seu partit, l'AKP, el mateix dissabte, que proposa la transició del país cap a un sistema presidencialista. La reforma, que gràcies a l'avinentesa entre l'AKP i el partit nacionalista MHP probablement serà aprovada pel Parlament, podria ser sotmesa a un referèndum popular aquesta primavera.

Tot i que diumenge al matí el primer ministre, Binali Yildirim, va indicar que l'autor de la massacre era probablement l'il·legalitzat Partit dels Treballadors Kurds (PKK), va ser el grup armat kurd Falcons de la Llibertat (TAK) el que se'n va fer responsable. “És necessari posar fi al feixisme, l'únic responsable del qual és l'AKP”, van declarar al seu web.

Els experts no es posen d'acord quant als vincles reals entre les dues organitzacions terroristes kurdes, tot i que consideren que TAK, format pels membres radicals escindits del PKK més crítics amb el seu “caràcter col·laboracionista”, és de naturalesa més violenta. També van orquestrar els atemptats a Ankara del febrer i el març passat, que van provocar 66 morts.

Erdogan va fer una crida a la unitat i va afirmar que, indubtablement, el país eradicaria el terrorisme –va remarcar que no espera rebre solidaritat per part dels països que li donen suport.

Hores abans de la tragèdia, Yildirim s'havia reunit amb el seu homòleg danès en una trobada en què tots dos havien condemnat el terrorisme. Yildirim també havia parlat amb el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, en un intent de normalitzar la presència turca a l'Iraq i reforçar el front comú contra Estat Islàmic.

La paraula sehit ha estat la més emprada tant pels polítics com pels mitjans per referir-se als morts. És un terme islàmic que es podria traduir per ‘màrtir per la pàtria' i que s'ha popularitzat a partir del cop d'estat del 15 de juliol. El funeral de cinc dels policies ahir al migdia, oficiat per imams i amb la presència dels alts càrrecs polítics, va esdevenir un tribut simbòlic per honorar totes les víctimes.

Diumenge va ser declarat dia de dol a Istanbul, coincidint amb la festivitat del Màwlid, la commemoració del naixement del profeta Muhammad.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i la representant d'Afers Estrangers de la Unió Europea, Federica Mogherini, van ser alguns dels diversos líders internacionals que van tuitejar paraules de condol cap a Turquia.

Especialment interessant va ser la resposta del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que no només va condemnar l'atac, sinó que a més va encoratjar Ankara a promoure's en contra del terrorisme palestí, declaracions significatives dins del marc de la recent reconciliació entre els dos països.

Per la seva banda, la Federació Turca de Futbol va anunciar que farien un minut de silenci abans dels partits de diumenge, i la gran majoria dels equips turcs van donar suport a les víctimes a través dels seus llocs web.

LES FRASES

Sempre que Turquia fa un pas endavant cap al futur, la reacció dels terroristes pren forma de sang, morts, caos i violència
Combatrem el terrorisme fins al final. Els autors pagaran un preu molt alt
Recep Tayyip Erdogan
President de Turquia

Un reflex de Síria?

Alguns periodistes han argumentat que l'atemptat és una reverberació del que està passant a Síria. Dissabte al matí, les forces rebels de l'Exèrcit Lliure de Síria van iniciar una ofensiva contra la població d'Al-Bab, ocupada per Estat Islàmic, amb el suport de l'exèrcit turc. Turquia va iniciar la seva operació militar en territori sirià, Escut d'Eufrates. Va expulsar els gihadistes de Jarablus i va fer via cap al sud, en part amb l'objectiu d'esvalotar les Unitats de Protecció Popular kurdes i frenar-ne l'expansió. D'altra banda, després de la imminent alliberació d'Alep, és possible que l'exèrcit del president sirià, Baixar al-Assad, vagi cap a Al-Bab, situada 40 quilòmetres al nord. Més enllà del possible caos que suposaria un xoc entre totes les faccions, el govern de Turquia està encenent tensions amb la irrupció a Síria. Recentment, les forces rebels sirianes han amenaçat Turquia directament, i els líders kurds d'arreu veuen amb poca simpatia la intervenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona