la contra

Qui pregunta ja respon

Impressiona la vitalitat amb la qual tantes entitats del país impulsen la consulta sobiranista del 13 de desembre

Qui pregunta ja respon i qui respon també pregunta, cantava Raimon fa uns anys, i tant els partidaris com els adversaris de la independència sembla que ho tenen molt present a l'hora de definir-se a l'entorn de la consulta del 13 de desembre. Deu ser per això que es debat més la legitimitat o l'oportunitat de la pregunta que el sentit de la resposta. Es pot fer una pregunta d'aquesta naturalesa i amb aquesta normalitat? O és una il·legalitat, una ximpleria irresponsable?

De moment, a més de 150 municipis catalans pensen que sí i s'han organitzat i treballen per aconseguir que la participació sigui considerable en el seu sentit més ampli. No ho impulsen les formacions polítiques convencionals sinó associacions i entitats de l'anomenada societat civil i això, en determinats ambients, deu provocar molts neguits. Com fer-ho per navegar damunt d'aquesta onada i aprofitar-ne l'empenta? O simplement: com fer-ho per no naufragar si la maror esdevé mar grossa i embraveix?

Ja sabem que les aigües profundes contenen enigmes i que convé viure pendent dels corrents que s'hi desencadenen. Al consistori gironí, el grup dels socialistes, que és una de les formacions amb el cor menys robat pels anhels independentistes i a la qual la mera formulació de la pregunta ja li resulta incòmoda, no hi ha votat en contra sinó que s'ha abstingut per respecte, han dit, a les entitats que el propugnen: l'Òmnium, l'Adac i el Forn, entre d'altres.

A Llagostera, el meu poble, qui convoca i promou la consulta també són entitats populars, d'arrels profundes i vocació localista, de les que «fan poble» com es deia abans amb una certa indefinició carrinclona. El Bell-matí, una associació excursionista amb 44 anys d'història, El Butlletí, que és la revista local, la Colla Gegantera i Els Joves per la Terra. I tots els actes es fan a l'empara d'una entitat tan genuïna com el Casino. A Cassà són quinze les que hi donen suport, des del Cineclub 8½ fins al Club d'Escacs, passant per Xocolata per a Tots i les associacions de Donadors de Sang o de Familiars dels Malalts d'Alzheimer. A Arbúcies s'hi han adherit, entre moltes altres, l'Agrupació de Bombers o l'Associació de Pesca Riera de les Truites.

No es pot negar que una bona representació de l'ànima d'aquestes terres s'hi ha entusiasmat. Les circumstàncies deuen ser propícies: amb Convergència a l'oposició, amb la fatiga d'Espanya inflamada després de les nombroses contusions dels darrers anys i la convicció creixent que no podem seguir ocupant aquest lloc imprecís al món. No costa gens confondre el nostre entorn amb l'univers i en aquests casos no és gens prudent arriscar pronòstics –sobretot quan són de futur que deia aquell– però impressiona la vitalitat amb la qual l'interrogant que es va obrir a Arenys s'estén pel país, i també el rigor, la formalitat i la convicció amb la qual s'organitza la consulta i s'impulsa la campanya de participació.

A la reunió de la comissió llagosterenca el tema era, naturalment, la preparació dels actes i de les activitats per animar la participació, però també la composició de les meses, el servei d'ordre o les precaucions per evitar la duplicitat dels vots. Com en un referèndum o unes eleccions ordinàries, com en un exercici usual de la democràcia, com si la resposta a la pregunta de la consulta hagués de ser atesa, com si fos factible i veritablement estiguéssim decidint el futur. I qui sap, potser ho estem fent; al capdavall, en la democràcia, com en la ciència o la vida, és fonamental no deixar de fer-se preguntes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona