Montilla fixa en l'Estatut l'horitzó nacional de Catalunya

El President rebutja «aventures i invents» sobiranistes

El discurs d'obertura del debat de política general, probablement l'últim de la legislatura tenint en compte que les eleccions catalanes seran la tardor del 2010 va tenir regust de comiat. La crisi i les mesures empreses pel govern per sortir-ne i l'acció feta l'últim any –amb una quinzena de projectes destacats– van centrar una intervenció en què el president de la Generalitat també va erigir-se en el màxim defensor de l'Estatut de Catalunya. «Faré d'aquesta presidència l'acció política més decidida en la defensa i el desplegament de la nostra llei de lleis», es va comprometre José Montilla.

El cap de l'executiu va fixar un horitzó nacional limitat per la carta catalana –«la nostra ambició ha d'estar traçada»– i, en un moment en què s'està en espera de la sentència del Tribunal Constitucional, va defensar «l'exercici constant» de les competències de la Generalitat com la millor recepta contra «els adversaris». El president de la Generalitat va fer una crida «a centrar la política catalana» en el desplegament de l'Estatut i alertava, en al·lusió a CiU però també a ERC, contra els que, tres anys després que entrés en vigor, qüestionen «el caràcter estratègic d'aquest gran instrument». Va alertar els nacionalistes que la carta catalana no es tornarà a negociar digui el que digui el TC.

La tesi de Montilla és que el govern català perdria credibilitat si, després d'anys de negociacions, ara «deixa de banda» la carta catalana. Feta la consulta sobre la independència d'Arenys de Munt i en un moment en què una seixantena de municipis preparen convocatòries semblants, el President va sentenciar que «no és temps d'aventures, ni de sorpreses, ni d'invents, de cap tipus». L'efervescència del sobiranisme va planar en alguns moments de la intervenció del President, en especial, quan va mostrar-se contrari a «fulls de ruta que desconeixen etapes». Fins i tot va dir que amenacen la cohesió social. «Jo també vull anar lluny, però amb tothom alhora», va sentenciar

Fórmula tripartida

Regust de comiat i també electoral, ja que el debat dóna el tret de sortida cap a la cursa per als comicis de l'any vinent. En aquest context, el president de la Generalitat va refermar la seva aposta per la fórmula de govern tripartit subratllant «la validesa i solidesa» d'una opció de govern, la del pacte d'esquerres, que, segons el seu parer, ha contribuït a la «normalitat democràtica» després de vint-i-tres anys de govern de CiU.

El debat continua avui amb les rèpliques dels grups i, demà, es votaran les resolucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols