Política

tribunals

judici al 9-n

El PP celebra la condemna i el PSOE la veu “benèvola”

Rajoy calla i dicta una resposta oficial de perfil baix a la inhabilitació de Mas

Iglesias considera “vergonyós” que es condemni algú per haver posat les urnes

C's avisa que “ningú pot incomplir la llei”

El govern espanyol que presideix Mariano Rajoy no va voler comentar la sentència condemnatòria pel 9-N i es va imposar una resposta de perfil baix a les inhabilitacions d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. “Màxim respecte per la independència de la justícia”, es van limitar a dir fonts de La Moncloa. Amb Rajoy callat, el PP sí que va celebrar que la condemna és un fet “tranquil·litzador” i el PSOE fins i tot la va trobar “benèvola”. Podem va ser l'únic partit estatal que va lamentar una sentència que Pablo Iglesias considera que és una “vergonya”.

Més enllà de l'habitual recurs de La Moncloa de “no comentar sentències judicials”, la publicació de la sentència sobre el 9-N a primera hora de la tarda va coincidir amb les compareixences dels portaveus dels partits estatals al final de les executives que tradicionalment es reuneixen els dilluns. Al PP, el vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, va celebrar que la justícia “posi cadascú al seu lloc” i demostri “que ningú està per sobre de la llei” i que “ningú no pot trencar la convivència entre els catalans”. Però, després de dir això amb to cofoi, Casado va voler esbossar un tímid sentiment de “tristor”. “Tant de bo no s'hagués arribat fins a aquí, perquè és trist que per primera vegada un president català sigui inhabilitat. És una notícia trista, però també és tranquil·litzador que a Espanya la justícia actuï”, va reblar el popular Casado. Des de l'ala extrema del PP situada a la FAES, en canvi, Cayetana Álvarez de Toledo, marquesa de Casa Fuerte i portaveu de Libres e Iguales, va lamentar el fet de viure en un “Estat low-cost” on “desafiar l'Estat surt barat” amb “només dos anys” de pena. Álvarez de Toledo, devota d'aplicar l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia catalana, es va significar durant el judici al TSJC en rebre un tracte de favor i un lloc preferent per a l'enquadrament televisiu a la sala pel fet de ser invitada per l'acusació particular.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, també considera que Mas surt ben parat del processament judicial pel 9-N. “La inhabilitació de dos anys és una sentència benèvola, perquè redueix en vuit anys la petició del fiscal, esperem que Mas la respecti”, va exigir Hernando. El portaveu del PSOE al Congrés entén que el càstig imposat a Mas, Ortega i Rigau és “una conseqüència lògica d'incomplir el mandat del Tribunal Constitucional i les regles del joc”.

L'únic líder d'àmbit estatal que va desaprovar la sentència va ser Pablo Iglesias, que va vincular Mas amb el llegat de Jordi Pujol com a pròleg al seu lament per la condemna. “Mas és l'heureu del pujolisme, una de les pitjors expressions de la trama, però que el condemnin per haver posat les urnes és una vergonya”, va voler denunciar Iglesias. “No ens sembla delicte posar urnes. Ens preocupa més l'alta corrupció de CDC”, hi afegia el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique. A Ciutadans, José Manuel Villegas va avisar que “ningú pot incompir la llei”. Des del País Basc, el lehendakari Íñigo Urkullu veu la condemna com “la culminació d'un despropòsit” i insta a “habilitar un acostament polític”.

LES FRASES

Tant de bo no s'hi hagués arribat. És trist inhabilitar per primer cop un president, però és tranquil·litzador
Pablo Casado
vicesecretari comunicació del pp
Mas és hereu de les pitjors expressions de la trama, però que el condemnin per les urnes és vergonyós
Pablo Iglesias
secretari general de podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia