Política

opinió

Necessitem un impuls

Europa en general està passant un moment molt complicat, amb crisi econòmica i dificultats de gestió de la immigració

El dissabte 25 de març es van complir 60 anys de la signatura del Tractat de Roma, amb el qual sis estats del centre d'Europa –França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg– van donar forma política a l'impuls que molts europeistes havien generat a favor de l'Europa unida i democràtica. Va representar el tret de sortida a la Comunitat Econòmica Europea. L'esdeveniment es mereix la celebració per tot el que s'ha aconseguit en aquests seixanta anys, passant d'una Europa devastada per la Segona Guerra Mundial a una Unió Europea amb pau, amb democràcia i amb llibertats individuals i col·lectives, amb vint-i-vuit estats membres i amb un mercat interior de cinc-cents milions de ciutadans. Amb aquesta perspectiva podríem pensar que ja ho tenim tot fet, però no és així, ja que la Unió Europea i Europa en general està passant un moment molt complicat, amb crisi econòmica, amb dificultats de gestió de la immigració, amb manca de lideratge per a la gestió exterior, amb la sortida d'un estat molt important com és el Regne Unit, amb dificultats d'entesa entre els estats membres i amb sectors importants, tant interns com externs, de mandataris i ciutadans que els donen suport que volen acabar la UE que tenim. Aquesta realitat requereix molt més que trobar solucions a una crisi o altra, demana un canvi de rumb, un impuls acordat entre els estats que apostin per la integració europea, per una Europa respectuosa amb els seus valors, amb la democràcia, amb la solidaritat i amb la diversitat, amb l'Europa possible, i que es faci connectant amb la ciutadania, que vol dir sense excloure ningú. Així, amb la voluntat de celebrar el 60è aniversari del Tractat de Roma, però també amb l'ànim d'expressar el compromís amb l'Europa descrita, es van manifestar a Roma diferents associacions europeistes de Catalunya, entre les quals hi havia representants del Consell Català del Moviment Europeu, d'Horitzó Europa, de la Unió de Federalistes Europeus, entre altres; també hi eren eurodiputats catalans, dirigents polítics i milers d'europeistes del continent, amb la voluntat de recuperar els valors fundacionals i exigir als dirigents fer una Unió Europea més social i propera a la ciutadania.

Paral·lelament, els caps d'estat i de govern es van reunir també a Roma per commemorar l'efemèride, de la qual n'ha sortit un document en què en general es comprometen a afrontar els reptes descrits. El que cal ara és que el que està escrit es porti a la pràctica i no es dilueixi com massa sovint passa en la realitat europea, fet que genera desengany al ciutadà i és el caldo de cultiu adequat per al creixement dels partits antieuropeus, que ens volen tornar a portar a l'Europa dels estats, que tant mal ha fet històricament a Europa i que ens portaria a la irrellevància. Per això és important actuar ràpid amb les reformes. L'Europa que exigim els que ens vàrem manifestar a Roma i que volen molts ciutadans és l'Europa unida, democràtica, tolerant, solidària, respectuosa amb la diversitat individual i col·lectiva i també amb els drets humans. Encara hi som a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona