Política

Unió Europea

El drama immigratori

Salvadors en el punt de mira

Itàlia amplia a Metges Sense Fronteres la seva investigació a ONG que rescaten vides en alta mar

Un vaixell de militants d’extrema dreta navega pel Mediterrani per fer tornar naus d’immigrants cap a l’Àfrica

Les autoritats italianes van impedir, ahir, a un vaixell de Metges Sense Fronteres (MSF) –una ONG que no ha firmat el codi de conducta imposat pel país per regular la gestió de la immigració– desembarcar a l’illa de Lampedusa 127 persones rescatades al Mediterrani. La guàrdia costanera italiana va aturar el Prudence a 33 milles nàutiques de Lampedusa i va transbordar a les seves naus els immigrants, que finalment van ser duts a l’illa.

El codi de conducta impulsat per Itàlia, amb el vistiplau de la UE, prohibeix a les organitzacions humanitàries accedir a aigües territorials de Líbia i fer-se detectar pels traficants de persones que envien al mar els vaixells plens d’immigrants. També els exigeixen que permetin l’accés d’oficials armats als seus vaixells, un punt que MSF rebutja de ple. “No tenim problemes amb la presència de funcionaris a bord, però sí amb les armes”, afirmen des de MSF.

Durant el cap de setmana, s’ha sabut que fiscals italians estan investigant aquesta ONG sobre la manera com opera en les tasques de rescat d’immigrants. La fiscalia ja investiga una altra ONG, l’alemanya Jugend Rettet, sota la sospita de fomentar la immigració il·legal i de connivència amb contrabandistes libis. MSF es va queixar en un comunicat que no se li havia informat de l’obertura d’una investigació però, amb tot, es va declarar disposada a col·laborar amb la justícia italiana.

A més de MSF i Jugend Rettet, tampoc han firmat el codi de conducta italià Sea Watch i SOS Mediterranée, mentre que sí que ho han fet Save The Children i la catalana Proactiva Open Arms. En un comunicat, l’organització badalonina ha explicat que accepta el codi de conducta, tot i que recorda que les ONG que salven vides humanes al mar ja operen emparades per un marc jurídic definit per la legislació internacional.

Per acabar de complicar la situació, un vaixell noliejat per militants europeus d’extrema dreta amb l’objectiu de fer tornar embarcacions d’immigrants cap a l’Àfrica navegava, ahir, en direcció a Tunísia l’endemà d’haver obligat una nau d’una ONG en missió de rescat a fer marxa enrere davant de les costes de Líbia.

Amb el lema “Defensem Europa”, l’organització ultra acusa les ONG de “fer passar clandestinament centenars de milers d’immigrants il·legals a Europa, amenaçant així la seguretat i el futur del continent” i promet “fer alguna cosa” per impedir les tasques de rescat en alta mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona