Política

llei de transitorietat

Aval acadèmic internacional a la llei del referèndum

Un grup d’experts d’universitats estrangeres creuen que la normativa és homologable i compleix els estàndards

Justifiquen la consulta per la negativa de l’Estat a negociar-la amb Catalunya

“Si les autoritats espanyoles neguen el dret de Catalunya de negociar el seu dret a decidir dins del marc polític espanyol, llavors l’únic camí que els queda a les autoritats catalanes és convocar un referèndum d’autodeterminació”. Així de clar s’expressa un grup d’experts internacionals que ha estudiat el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat durant mesos i que han elaborat l’informe El legítim dret a decidir de Catalunya: Camins cap a l’autodeterminació, al qual ha tingut accés aquest diari. Aquests erudits, professors d’universitats dels Estats Units, Suïssa, França i Portugal, han analitzat el cas català tant des de la perspectiva de la legalitat i la legitimitat com comparant-lo amb el dret internacional i altres processos d’independència, i han arribat a la conclusió que la llei que empara el referèndum de l’1 d’octubre compleix amb els requisits imprescindibles perquè la votació sigui considerada vàlida. Es tracta de Nicolas Levrat —que ha coordinat el projecte—, Sandrina Antunes, Guillaume Tusseau, i Paul Williams, que han elaborat l’informe de manera independent amb la intenció de fer-lo arribar al govern.

Repassen la norma que ha de permetre votar l’1-O i en destaquen aspectes com que fixa qui hi podrà participar a partir d’un cens ja existent i que, per tant, no pot ser alterat, en determina la pregunta i especifica quins passos cal seguir davant de cada resultat: si guanya el sí, el Parlament proclamarà la independència i, si venç el no, es convocaran eleccions autonòmiques.

(Més informació en l’edició de demà divendres).

LA XIFRA

160
pàgines
aborden la situació política de Catalunya i el dret a decidir des de la perspectiva històrica, jurídica i política


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia