Política

Experts de l’ONU insten a restablir els ponts polítics

La relatora sobre el dret a la llibertat de reunió recrimina l’actuació de l’Estat l’1-O i reclama una investigació

Un grup de quatre experts del Consell dels Drets Humans de l’ONU va instar ahir a obrir un diàleg “urgent” entre els governs català i espanyol per resoldre l’actual situació de conflicte, arran sobretot dels atacs policials que hi va haver durant el referèndum de diumenge. Els signants es mostren “profundament pertorbats per l’erupció de la violència” que hi va haver durant la votació, i reclamen que es trobi “el camí a seguir a través del diàleg polític”. “Instem al restabliment del diàleg efectiu com a primer pas per calmar la situació”, destaquen.

En aquest sentit, la relatora especial de l’ONU sobre el dret a la llibertat de reunió pacífica i d’associació, Annalisa Ciampi, recrimina a l’Estat espanyol que l’1-O tenia el deure de “respectar i protegir” el dret de reunió per a protestes pacífiques. “Instem les autoritats espanyoles a respectar plenament els drets fonamentals, inclosos els de la llibertat de reunió i d’associació pacífiques, la participació en els afers públics i la llibertat d’expressió”, assegura. Per això mateix els experts demanen que s’investigui per què centenars de persones que protestaven pacíficament o miraven de votar i manifestar les seves opinions, igual que alguns agents de policia, van resultar ferides. Els experts recorden que cal assegurar que totes les mesures per gestionar la protesta pública i les reunions s’adiuen amb les “obligacions internacionals de l’Estat”, i que tot ús de la força per la policia ha de ser “proporcional”.

A banda d’això, un manifest signat per polítics i professionals italians difós ahir condemna l’atac policial de l’1-O i assegura que el català “és un afer europeu”, per la qual cosa demana a la UE que actuï.

LA FRASE

Cal trobar el camí a seguir en el diàleg. Instem al restabliment del diàleg efectiu com a primer pas per calmar la situació
comunicat del grup d’experts del consell de drets humans. onu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia