Política

El govern espanyol, PP, Cs i PSOE carreguen contra el discurs de Carles Puigdemont

La Moncloa reitera que només negociarà dins el marc de “la llei”

El Partit Popular considera “infame” el missatge del president català però considera “impecable” el del rei

El govern espanyol ha reaccionat amb duresa al missatge institucional del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui acusa de situar-se no només “contra de la llei” sinó també “fora de la realitat”.

En un comunicat, la Moncloa considera que Puigdemont “ha perdut aquesta nit l’oportunitat de tornar Catalunya al camí de la convivència i la llei”. “Lluny d’això, ha continuat avançant en el seu projecte de radicalitat, aïllament i desafiament a les institucions”, assegura. Segons l’executiu espanyol, el president català “sembla obstinat en destrossar qualsevol indici de racionalitat de cara al futur”.

Al seu parer, Puigdemont ha entrat en una “deriva que l’enfronta a Europa” i a “totes les institucions democràtiques i la majoria dels ciutadans, que ahir van trobar en les paraules del rei un bàlsam a tanta incertesa”. “A cada crida a la sensatesa respon amb una plantada”, critica.

Segons l’executiu de Rajoy, “tot el món” està demanant a Puigdemont “una rectificació que és inevitable”. “Quan més trigui en produir-se, més danys i més fractura suposarà per a tothom”, alerta.

Segons el relat de la Moncloa, “tots els demòcrates” demanen a Puigdemont que “acabi amb aquest desafiament”, “torni a la legalitat” i “assumeixi que cada vegada menys persones estan disposades acompanyar-lo en aqeusta deriva insostenible”.

“Si el senyor Puigdemont vol parlar o negociar, o vol enviar mediadors, sap perfectament el que ha de fer abans: tornar al camí de la Llei, que mai hauria d’haver abandonat”.

Per acabar, l’executiu espanyol assegura que no negociarà “cap il·legalitat” ni acceptarà “cap xantatge”. “Ja ha fet molt mal amb les seves il·legalitats, retiri l’amenaça de la ruptura i comenci per parlar amb tots els partits polítics catalans els drets dels quals ha trepitjat”.

Respecte a Espanya

En la mateixa línia, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha denunciat que “en comptes d’atendre al crida a la moderació, cordura i la convivència democràtica que tots els espanyols vam veure ahir al missatge del rei, Puigdemont insisteix en una deriva que l’allunya cada vegada més de la rectificació que”, segons ella, “li està demanant tothom”.

La número 2 de Rajoy ha assegurat que Catalunya i Espanya mai han viscut “una fractura com la d’ara” i “un oblit complet per part dels dirigents de la Generalitat dels drets del conjunt dels catalans”. Per això li ha demanat que “respecti Espanya, Catalunya, tracti les seves institucions amb el respecte que mereixen” i també que”respecti els catalans que no mereixen veure ni viure el que estan vivint”.

A més, ha afirmat que a Catalunya “s’assetja” els ciutadans que no pensen com Puigdemont i veuen “com els seus fills són separats”. “Espanya és una democràcia, no una dictadura de pensament únic, i per als demòcrates que des del rei, a les institucions europees i el conjunt de les institucions espanyoles cridin a la legalitat i la cordura, és una tranquil·litat”, ha etzibat.

En referència a les crítiques al rei, ha afirmat que “causa rubor que Puigdemont recordi al rei les seves obligacions constitucionals”.

Discurs “infame”

El Partit Popular ha titllat d’“infame” i “cúmul de mentires” el discurs institucional de Puigdemont. En canvi, ha celebrat el parlament del Rei, que ha qualificat d’“impecable”.

El vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Casado, ha avisat que, “com amb Tejero”, no es pot tenir cap concessió amb el president de la Generalitat. En aquest sentit, ha recomanat a Puigdemont que “vagi preparant la declaració davant la justícia”.

A més, Casado ha rebutjat qualsevol tipus de mediació internacional que seria “una humiliació per a un Estat sobirà i exemplar com és el regne d’Espanya”.

El popular ha donat suport a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que estan essent “assetjats i perseguits de forma totalitària i xenòfoba” a Catalunya.

Finalment ha manllevat la mateixa fórmula que Puigdemont ha utilitzat per criticar el discurs del rei i li ha donat la volta: “Així no. Catalunya no ha estat mai independent i no ho serà mai”.

Arrimadas diu el mateix

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, també ha replicat l’“així no” de Puigdemont: “Així no. Saltant-se les lleis democràtiques i les nostres institucions, no”.

Segons ella, el president català ha mostrat la mateixa cara “de sempre” i ja va “sense frens cap a la declaració d’independència del dilluns”.

Per Arrimadas, Puigdemont “s’ha inhabilitat per al diàleg perquè està fora de la democràcia” i creu que la solució passa per “convocar eleccions a través del 155” i tenir “nous interlocutors”.

Desconvocar el ple

El secretari d’Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha considerat que l’anunci que hauria d’haver fet Puigdemont és “que desconvoca el ple del dilluns”. “Hauria de renunciar a l’activitat unilateral, a partir d’aquí es pot plantejar el diàleg i iniciar les negociacions o fins i tot reformar allò que no li agradi, però sempre dins el marc constitucional”, ha manifestat.

Segons ell, el president ha deixat clar amb les seves paraules que és “el principal responsable” de la situació que viu Catalunya i l’ha acusat d’actuar amb “cinisme polític”.

“No ha actuat com el president de tots els catalans, ha parlat amb paraules mesurades però els seus actes no han estat ponderats, i són els que s’han de jutjar”, ha assenyalat.

Ábalos ha defensat el rei Felip VI davant les crítiques de Puigdemont perquè considera que va sortir a enviar “missatges de calma i sensatesa” i que la corona representa “uns símbol de la unitat i la permanència de l’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia