Política

El grup de líders internacionals The Elders demana diàleg als governs espanyol i català

L’entitat mostra la seva “preocupació” per la “confrontació violenta” a Catalunya i insta “totes dues parts” a buscar “una resolució pacífica” del conflicte

El grup, fundat per Nelson Mandela, està integrat per noms com Kofi Annan, Ban Ki-Moon, Marti Ahtisaari, Gro Harlem Brundtland, Jimmy Carter o Desmond Tutu

El grup de líders internacionals que formen The Elders –Els Ancians, en anglès– han demanat “diàleg” i una “resolució pacífica” del conflicte català.

L’entitat, fundada per Nelson Mandela, ha mostrat la seva “profunda preocupació” davant la recent “confrontació violenta” a Catalunya i ha reclamat a “totes dues parts” a buscar una “pacífica resolució” del conflicte “a través del diàleg”.

En un comunicat , The Elders subratlla el “progrés” efectuat per l’Estat espanyol des de la transició democràtica l’any 1975 i alerta que aquest “èxit” no s’ha de “posar en risc”.

En aquest sentit, alerta del “les potencials repercussions econòmiques i socials d’una prolongada crisi no han de ser subestimades”.

Per tot plegat, fan una crida a les “dues parts” a evitar paraules i accions “divisives” i “provocatives”.

L’exsecretari de les Nacions Unides i líder del grup, Kofi Annan, afegeix que “la crisi constitucional que s’està desenvolupant a Espanya demana consulta i no confrontació”. “Urgeixo al govern espanyol i al govern regional de Catalunya que renovin el seu compromís de resoldre el conflicte a través del diàleg. Han de trobar una sortida pacífica a aquesta crisi”, conclou.

A banda d’Annan, formen part de The Elders el també exsecretari de l’ONU Ban Ki-Moon; l’expresident de Finlàndia i Premi Nobel de la Pau, Marti Ahtisaari; l’ex-primera ministra noruega i ex-directora general de l’OMS Gro Harlem Brundtland; l’exministre d’Exteriors algerià Lakhdar Brahimi; l’activista pro drets humans pakistanesa Hina Jilani; l’expresident de Xile Ricardo Lagos; l’advocada i exministra moçambiquesa Graça Machel; l’expresidenta d’Irlanda Mary Robinson, i l’expresident mexicà Ernesto Zedillo. També són membres emèrits del grup els premis Nobel de la pau Desmond Tutu i Jimmy Carter, que també va ser president dels EUA; l’activista índia pels drets de les dones Ela Bhatt, i l’expresident del Brasil Fernando Henrique Cardoso. Els Elders emèrits o honoraris són persones que han deixat la primera línia de les activitats del grup, si bé hi mantenen un contacte estret i poden afegir-se a la seva tasca en algunes ocasions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder després de trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona