Política

El G-6 vol controlar mesquites i productes explosius

El ministre Zoido anuncia un acord europeu per establir mecanismes de “formació d’imams”

L’Estat defensa reforçar acords amb tercers països per fer front al “desafiament migratori”

El nucli dur de la Unió Europea es proposa endurir la seva política antiterrorista i el control de fronteres en una cimera a Sevilla marcada per les crítiques que denuncien la vinculació de la immigració i el terrorisme. L’amfitrió de la reunió del G-6 a la capital andalusa, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va anunciar ahir l’acord dels sis grans països que formen la Unió Europea –França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, l’Estat espanyol i Polònia– per establir mecanismes que controlin “la formació d’imams” i que evitin la difusió de “missatges extremistes” en llocs de culte. També en l’àmbit de la prevenció del radicalisme gihadista, Zoido va destacar la necessitat de fomentar la col·laboració publicoprivada entre les autoritat i internet mantenint un equilibri entre “privacitat i seguretat”.

Aquesta cimera d’Interior, clarament marcada pels atemptats a Catalunya l’agost passat, també va servir per acordar un major control dels precursors d’explosius; és a dir, productes que per si sols no suposen “cap problema” però que barrejats amb altres productes “poden convertir-se en explosius”. El ministre espanyol va defensar que s’ha de fer un control “molt exhaustiu” d’aquests productes a través d’una relació més estreta entre comerciants i autoritats per “detectar” les transaccions “que puguin ser sospitoses”. Per últim, en l’àmbit de la seguretat pública, Zoido va anunciar que la Unió Europea té previst aprovar una partida pressupostaria per millorar la seguretat en llocs amb grans aglomeracions de persones.

La política migratòria va ser el segon gran tema que va dominar la reunió d’ahir on també van participar dos alts representants de la Comissió Europea i el ministre de l’Interior del Marroc. De fet, la trobada és també una preparació de cara a la cimera UE-Unió Africana prevista per a principis de novembre. Respecte al que Zoido anomena “desafiament migratori”, el G-6 va posar el focus en el control de fronteres i la cooperació amb tercers països per frenar l’arribada de persones al territori europeu. Així, Zoido va defensar reforçar la cooperació amb “països clau” com ara el Marroc, Mauritània, el Senegal, Níger o Líbia per “contrarestar la pressió migratòria al Mediterrani”. L’agenda del G-6 va ser molt criticada ahir per diversos col·lectius com ara Stop Mare Nostrum o SOS Racisme o partits polítics com Podem per vincular terrorisme i immigració i eludir la gestió dels refugiats. La portaveu d’IU al Parlament Europeu, Marina Albiol, va denunciar ahir que barrejar aquests dos temes és “perillós” i porta implícit “un missatge carregat de racisme i xenofòbia”.

LA FRASE

Tota la responsabilitat no pot ser assumida únicament pels estats frontera, no és just
Juan Ignacio Zoido
ministre de l’interior espanyol

La UE lluitarà per l’acord nuclear

La cap de la diplomàcia europea no es dona per vençuda i lluitarà per mantenir viu l’acord nuclear amb l’Iran. L’alta representat de la Unió Europea, Federica Mogherini, va anunciar ahir després de reunir-se amb els ministres d’Exteriors que viatjarà a Washington a principis de novembre per parlar sobre l’acord amb diversos actors implicats. En un comunicat conjunt els 28 estats membre de la Unió Europea van demanar al president dels Estats Units, Donald Trump, que reconsideri “les implicacions per a la seguretat dels EUA, els seus socis i de la regió”.

Tot i això, Mogherini va recordar ahir que no es tracta d’un acord “bilateral” i que els Estats Units no poden posar-hi fi de manera unilateral. Brussel·les mostra així la seva determinació per preservar un acord que considera “robust” i que “proporciona garanties” que el programa nuclear de l’Iran només té finalitats civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona