Política

aplicació del 155

Pel PSC gironí, ni 155 ni DI

La federació socialista a la demarcació gironina vol una solució que no afecti les institucions catalanes

Són del parer que cal mantenir l’estabilitat en els governs locals

Els ajuntaments votaran les mocions de l’AMI abans de dijous

L’aplicació del contingut de l’article 155 de la Constitució, que comportarà la suspensió de l’autonomia, ha entrat de ple en l’agenda municipal posant damunt la taula la governabilitat d’ajuntaments en els quals el PSC forma part de l’equip de govern. La posició oficial de la federació gironina del partit socialista és la d’una solució, que no afecti les institucions catalanes, “de la manera que les afectarà si s’acaba executant l’article 155”, va assenyalar ahir Marc Lamuà, primer secretari del PSC a les comarques gironines des de principis d’aquest any. Lamuà va afegir que l’aplicació de l’article 155 “seria tan fàcil d’aturar com que el president Puigdemont anés al Senat a reclamar un pacte d’estat on tothom s’hi pogués avenir”.

Voluntat d’entesa

Marc Laumà va instar de nou a recórrer a la via del diàleg: “No ens agrada l’article 155; no hi hauria d’haver ni 155 ni declaració d’independència (DI), i els dos governs en conflicte haurien d’asseure’s i parlar.” Sobre si hi ha voluntat o no per parlar, pel màxim responsable dels socialistes gironins, el problema és “que cap de les dues bandes ha demostrat massa voluntat d’entendre i escoltar l’altra en tot aquest mes”. “Han de trobar els espais d’interlocució que se’ls està oferint”, va reblar.

Va afegir-hi que “seria bo que els dos governs frenessin”, i en aquesta crida a escoltar les “veus serenes de fora la bombolla” va recalcar que “és clau que ningú surti humiliat de tota aquesta controvèrsia per evitar un mal major a les institucions catalanes”. En la línia del líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, el primer secretari del PSC gironí veu en la convocatòria d’eleccions una de les “sortides més senzilles” i que “frenaria de soca-rel qualsevol aplicació del 155”.

Sobre com pot afectar l’actuació dels socialistes catalans a les coalicions de governs locals a la demarcació –en ciutats tan prioritàries com Girona, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Blanes i Calonge–, Marc Lamuà insisteix en la independència municipal enfront de la política de país, si bé reconeix que en aquesta època “d’atomització de governs municipals no ajuda a la tranquil·litat”. “El dia a dia dels municipis s’hauria de mantenir en l’estabilitat i en el bon govern que hem fet en pobles i ciutats de la demarcació”. I va posar d’exemple Girona, Olot i Sant Feliu de Guíxols, on “hi ha diferents coalicions que estan governant, que és el que s’ha de fer des dels municipis”.

Mocions de rebuig

Figueres va ser ahir la primera ciutat en aprovar en ple la moció de rebuig contra l’article 155 que impulsa l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), un text que s’ha de votar convocant plens extraordinaris entre dilluns i dimecres. En aquest sentit, i sobre si hi ha una directriu entre els càrrecs electes municipals socialistes, Marc Lamuà va destacar que el partit sempre ha donat màxima confiança als càrrecs municipals, tot assenyalant que hi ha “línies vermelles en aquestes mocions que són salvables”: “Tot el partit està d’acord en què no volem el 155 però tampoc hi ha d’haver-hi una DI.” Quant a socialistes que expressen un “rebuig total” al 155, com ara l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que es planteja deixar el PSC, Marc Lamuà va demanar responsabilitat “en les manifestacions que es facin en un moment en què s’ha de matisar tot”.

El portaveu del PSC a la Diputació de Girona, Juli Fernández, i actual adjunt de l’organització del partit a nivell nacional, va posicionar-se també en contra del 155 i de la DI i a favor d’unes eleccions “per tornar a la normalitat democràtica d’aquest país”. Pel que fa a les veus més crítiques, Juli Fernández va recalcar que el PSC “ha de ser capaç de mantenir unitat d’acció”, si bé “s’ha de garantir l’estabilitat municipal”.

Alcaldes clarament contraris

joan puntí

Els alcaldes de l’Escala, Víctor Puga, independent al capdavant d’una llista del PSC, i de Vilafant, Consol Cantenys, militant socialista, s’han declarat clarament contraris a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Puga va afirmar que la seva aplicació és un gravíssim atemptat contra l’autonomia i les institucions catalanes i va fer notar que el PP no havia optat per la “cirurgia fina” que atenués els devastadors efectes. Va mostrar-se, així mateix, preocupat i indignat i va afirmar que el PSC no podia restar impassible. Cantenys, per la seva banda, va expressar el seu més “radical desacord i rebuig” a l’aplicació de l’article 155 i “les mesures que se’n deriven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona