Política

Els països musulmans declaren Jerusalem Est capital de Palestina

L’Organització per la Cooperació Islàmica condemna les accions del govern nord-americà

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, lidera la confrontació

El govern turc va organitzar ahir a Istanbul una reunió extraordinària entre els països membres de l’Organització per la Cooperació Islàmica (OIC). La cimera sobre Al-Quds (la ciutat santa), que va tenir la participació de líders com ara el president iranià, Hassan Rouhani, i el rei de Jordània, Abdal·là II, va rebutjar sense concessions la decisió de Washington de reconèixer Jerusalem com la capital d’Israel. L’èmfasi, el van posar en la seva il·legalitat i la violació que suposa la decisió de Trump de múltiples acords sobre aquest tema, començant amb la resolució 181 de l’ONU, aprovada el 1947.

El president palestí, Mahmud Abbas, va declarar nul·la la legitimitat que tenen els Estats Units d’ara endavant. “Mai més permetrem que els EUA actuïn com a mediadors en el procés de pau”, va assegurar. A més, va demanar la unitat dels líders musulmans, animant-los a emprar tots els mètodes diplomàtics possibles per contrarestar la decisió nord-americana.

Yousef al-Othaimeen, secretari general de l’OIC, va sentenciar que Washington “ha agredit clarament la identitat sacrosanta de Jerusalem i el seu caràcter àrab”, tot subratllant la significança que té la ciutat santa per a la comunitat musulmana.

La cimera també es va adreçar a Israel per exigir el final de l’ocupació il·legal de territoris. En un comunicat conjunt, els països membres van declarar Jerusalem Est la capital de Palestina. “El govern nord-americà és plenament responsable de qualsevol repercussió de la decisió il·legal de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel”, diu el comunicat de l’OIC.

D’entre els països de majoria musulmana, Turquia és probablement el que ha reaccionat de manera més virulenta a escala institucional. El president, Recep Tayyip Erdogan, ha comparegut diàriament per condemnar les paraules del president nord-americà, Donald Trump, que han culminat en una encesa picabaralla amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Davant acusacions de “règim terrorista” i “assassins de nens”, Netanyahu va asseverar que no escoltaria “lliçons morals” provinents d’Erdogan. Resta per veure si la fricció verbal deteriorarà les relacions diplomàtiques entre els dos països.

És just remarcar que ha estat la iniciativa turca, i no la Lliga Àrab, l’organització que històricament ha vetllat pels palestins, la responsable de reunir ahir els líders musulmans per emmarcar els nous esdeveniments. L’actitud i retòrica contundents d’Erdogan podrien recordar l’època daurada de Nasser. La voluntat de tenir un rol més prominent en els afers de la regió és, de fet, una de les bases ideològiques del govern turc actual. En un sondeig recent del Pew Research Center, dut a terme entre ciutadans del Pròxim Orient, Erdogan s’alça com el líder més popular.

En un acte paral·lel a Ankara, el vice-primer ministre Hakan Çavusoglu va remarcar que en els darrers dotze anys l’Agència Turca per la Cooperació i Coordinació (TIKA) ha participat en 71 projectes a Palestina, entre els quals destaca la restauració de la Cúpula de la Roca a Jerusalem.

D’altra banda, cal remarcar que a Turquia el rebuig no només ha estat institucional. Diverses manifestacions van recórrer els carrers de les principals ciutats, i les universitats s’han omplert des de fa dies de pòsters, pamflets i conferències sobre aquesta qüestió. Tot i emprar un llenguatge ben diferent, el lideratge governamental i l’esquerra marxista han coincidit en la denúncia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona