Política

Setge al procés sobiranista

Els retrets a Catalunya marquen els discursos de cap d’any de diversos presidents autonòmics

Els caps de govern d’Aragó, Galícia, Astúries, Extremadura i de Castella-la Manxa fan referència a la situació política catalana amb la posada mirada en la negociació del finançament

La presidenta andalusa, Susana Díaz, envia en aquesta ocasió un missatge “afecte i amistat” a tots els catalans

Els discursos de Cap d’Any de diversos presidents autonòmics han estat marcats enguany pels retrets a Catalunya, amb la mirada molt posada també en la negociació del nou model de finançament. Així ho han fet els d’Aragó, Galícia, Astúries, Extremadura i Castella-la Manxa. En canvi, la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, ha tingut paraules més amables per a Catalunya enviant un missatge “afecte i amistat”.

Un dels més durs ha estat el president aragonès, Javier Lambán (PSOE), que s’ha vantat del retorn de les obres d’art de Sixena. De fet, el socialista ha pronunciat el seu discurs des del monestir envoltat de les peces traslladades per ordre judicial des del Museu de Lleida. Segons Lambán, “la qüestió catalana és el problema més gran que té Espanya i, segurament, per veïnatge, l’Aragó és la comunitat més afectada”. “Implicar-nos en la solució és obligada defensa dels nostres interessos”, ha afirmat.

El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo (PP), ha demanat directament “conseqüències polítiques” pel procés independentista, a més de les “conseqüències jurídiques inevitables”. El popular ha reclamat que el nou sistema de finançament no beneficiï especialment a Catalunya perquè “la deslleialtat no es pot premiar amb finançaments a mida o projectes que no garanteixen el respecte a la llei”.

També ha estat dur amb l’independentisme el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, líder del PSOE manxec. Ha garantit que no estarà al marge de la situació política a Catalunya perquè s’hi juga el seu finançament. “No veuré com una cosa aliena el que passa a Catalunya. Estan en joc els nostres drets, la nostra sanitat, la nostra educació, el nostre finançament. Que ningú s’enganyi, a tots ens hi va en el debat nacional”, ha advertit.

En la mateixa línia, el president d’Astúries (PSOE), Javier Fernández, ha alertat que hi ha molt en joc en el nou sistema de finançament, com els diners per a hospitals i escoles. I ha avisat que la seva posició és “molt clara”: rebutjar els “privilegis” que reclamen alguns territoris.

Des d’Extremadura, el també socialista Guillermo Fernández Vara, ha volgut agrair la feina de la policia i la Guàrdia Civil en un any que ha definit com a “complex” per a Espanya per “l’intent de sedició d’alguns polítics de Catalunya”.

L’altra cara de la moneda l’ha mostrada la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, que en aquesta ocasió ha enviat un “missatge clar i nítid d’afecte i amistat” a tots els catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona