Política

MÒNICA PALACÍN

DIPUTADA ELECTE PER ERC AL PARLAMENT DE CATALUNYA

“No hi pot haver cap excusa. Estem obligats a formar un govern”

S’estrena com a membre de la institució catalana després d’una llarga experiència com a regidora a Pineda. També és presidenta d’ERC al Maresme i secretària d’organització del partit

Com ha rebut la notícia que es mantingui Oriol Junqueras a la presó?
Amb molta tristesa i decepció, malgrat que, malauradament, no ha estat cap sorpresa. El que és cert és que els arguments que es donen posen en relleu que estem davant una causa del tot política. Ara més que mai és evident que l’Oriol continua sent un perill polític per a l’Estat espanyol i no li vol deixar exercir la seva tasca com a representant del poble de Catalunya. Haurem de buscar la justícia a les instàncies internacionals.
Creu que si depèn només de la justícia espanyola no el posaran en llibertat?
Serà difícil que el deixin anar. Ara més que mai és important que fem cas del mandat democràtic del 21-D, que conformem aviat un Parlament i un govern que puguin afrontar amb garanties un debat amb l’Estat espanyol que resolgui els problemes polítics amb política, no amb altres aparells.
Està convençuda que hi haurà un govern independentista?
No hi pot haver cap excusa. Estem obligats a formar un govern perquè així ho han explicitat les urnes amb més de dos milions de votants malgrat haver estat unes eleccions imposades i amb greuges evidents per als líders de les forces sobiranistes. Tenim 70 diputats que defensaran els interessos de la gent que ens ha fet confiança, però també i amb el mateix compromís, de la resta de ciutadans de Catalunya.
Qui ha de ser el president?
Sense cap mena de dubte ha de ser Carles Puigdemont i nosaltres ens posem a la seva disposició perquè lideri el retorn del govern destituït.
Ha de tornar de Bèlgica?
Entenem les dificultats que suposa la seva situació actual, però ell mateix va anunciar que tornaria a Catalunya per restituir les institucions catalanes intervingudes pel 155. Cadascú ha de complir les seves promeses electorals i estic convençuda que Carles Puigdemont trobarà el camí per ser investit president.
Veu possibilitats que hi hagi un altre candidat?
Ara mateix no preveiem cap altre escenari. Ens hi abocarem com a partit perquè es conformi el govern que l’Estat ens va prendre per la força.
Decebuda amb aquest tercer lloc d’ERC a les eleccions?
No pas. Al contrari, molt satisfeta perquè són els millors resultats obtinguts per Esquerra en la seva història. Hem anat creixent i modificant la nostra ànima i hem aconseguit arribar a territoris on no érem fins ara una opció política forta. Tota la gent del partit ha treballat molt bé, ha trepitjat territori i ha convençut amb el nostre missatge. Hem aconseguit molts vots a municipis de l’àrea metropolitana on no havíem arribat a dialogar amb els votants. Hem trencat barreres i hem pogut parlar amb la gent i convèncer-los que el projecte d’ERC és el millor projecte per defensar els interessos de tot Catalunya. Un exemple clar en aquest sentit l’hem obtingut a Santa Coloma de Gramenet.
La decisió de no formar una llista conjunta amb el PDeCAT va ser encertada?
Els resultats ho demostren. Repeteixo, ERC ha aconseguit ser segona força política en municipis de l’àrea metropolitana on durant anys ni tan sols tenia representació als ajuntaments. El nostre discurs ha arribat a la gent que fins ara no se sentia interpel·lada i hem eixamplat la massa social. Hem incrementat en més de 100.000 els vots. Crec que ha valgut la pena que cada partit pogués defensar el seu programa per separat.
Si la situació no avança, veu probable unes noves eleccions?
Crec sincerament que la ciutadania no ho entendria. El 21-D es va votar per legitimar l’1-O i el poble ens va tornar a fer confiança. Estem obligats a posar-nos d’acord i ser capaços de tirar endavant.
A què atribueix la victòria de Ciutadans?
Ha fet una campanya brutal amb el suport de certs poders que l’han ajudat a arribar a molta gent que fins ara no havia tingut la necessitat de prendre una posició concreta respecte al procés. El seu discurs reiterat de l’enfrontament i de la divisió de les dues Catalunyes ha pres en determinats sectors. I també s’ha beneficiat del gran càstig al partit més corrupte d’Europa, el PP, i del missatge equidistant del PSC.
No hi ha dues Catalunyes?
Catalunya és un sol poble. Una terra acollidora que s’ha format de gent vinguda d’arreu i el millor exemple el tenim en el fet que el sentit identitari s’ha estès a llocs on fins ara no existia. El votant independentista no té un perfil concret. Ara és l’hora de desplegar les polítiques socials que han de garantir que la major part de la ciutadania entengui la República com l’única resposta pel futur de Catalunya.
Europa respondrà o continuarà fent oïdes sordes?
Europa no buscarà l’enfrontament directe amb un Estat membre fent una declaració pública a favor de Catalunya. Ara, de manera discreta ja s’han començat a fer passes per trobar solucions. S’han fet unes eleccions forçades per l’Estat i aquest Estat ha de reconèixer els resultats. Europa, tal com es va fer evident en els titulars dels diaris internacionals, va recollir la victòria de l’independentisme amb total normalitat, cosa que la majoria de mitjans espanyols no van voler admetre. A nivell privat Europa està pressionant Mariano Rajoy perquè s’assegui a negociar i actuï com a polític d’una vegada per totes.
Presidenta d’ERC al Maresme, vicepresidenta del Consell Comarcal, regidora de Pineda, secretària d’organització d’ERC i ara diputada. Se li gira feina.
A finals de gener o principis de febrer es farà el congrés ordinari de la federació d’ERC del Maresme que triarà el nou president i segurament abandonaré també la tasca al Consell Comarcal. Com a regidora de Pineda ja vaig anunciar que aquest seria el meu darrer mandat i el més probable és que l’acabi. Per tant, només hauré de compaginar la meva tasca dins el partit amb la feina al Parlament que ja és prou responsabilitat.
Què li fa més respecte del nou càrrec?
Saber donar resposta a la confiança que han dipositat en mi. Treballaré cada dia per donar resposta a les demandes que em facin arribar des del Maresme, perquè soc conscient que a molts municipis s’està fent moltíssima feina que ha de tenir el seu reflex i la seva resposta en la més alta institució catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona