Política

Rovira, conscient que serà anys a Suïssa

La número dos d’ERC admet que no sap quan podrà tornar a Catalunya

Diu que cada cop estava més cohibida

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, està resignada a passar molt de temps a l’exili. Així ho confessava ahir en una nova entrevista, aquesta a l’agència ACN, en unes declaracions carregades de sentiment quan afirma: “El que més m’entristeix és que no sé quan podré tornar. Soc conscient que he marxat per molts anys, que he deixat enrere moltíssima gent que m’estimo, molts paisatges, la meva ciutat i que la meva família haurà de fer un canvi brutal de vida.” La protecció de la seva filla de 7 anys és un dels motius que l’han portat a marxar a l’exili.

Rovira insisteix que és a Suïssa amb un triple objectiu: continuar lluitant contra una “persecució política brutal”, recuperar la seva llibertat d’expressió i aconseguir que es preservin els drets civils i polítics a Catalunya.

Durant el temps de silenci des de la seva marxa, la número 2 d’ERC ha estat preparant el seu aterratge a Suïssa a través del seu advocat, Jean-Marc Carnicé, exdegà del Col·legi d’Advocats de Ginebra i especialista en extradicions. En la seva estratègia, el primer pas va ser presentar-se a “les autoritats corresponents” per demanar protecció argumentant que fuig d’una “persecució política”, com ja va declarar el dia anterior en declaracions a mitjans suïssos.

Rovira assegura que es va veure “forçada” a emprendre el camí de “l’exili” davant el convenciment que el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, dictaria presó preventiva. A Catalunya, Rovira feia mesos que se sentia “absolutament coaccionada i amenaçada”. No només això, sinó que reconeix que s’anava censurant i estava cada vegada més “cohibida”. “Espero haver arribat aquí en part per poder recuperar la llibertat d’expressió, l’exercici dels meus drets civils i polítics, perquè a Catalunya era pràcticament impossible”, insisteix en diferents moments de l’entrevista.

Sobre la possibilitat de sol·licitar asil polític, Rovira va tornar a explicar que estan estudiant la situació amb “tots els elements legals que hi ha sobre la taula” però que encara no han pres cap decisió. El pronunciament d’un tribunal alemany contra l’extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió ha suposat un motiu d’ànims per a Rovira, que destaca que hi ha determinats tribunals que “sembla que comencin a compartir” les tesis dels independentistes catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia