Política

Francisco-Busquets, el més ben situat per ser subdelegat

Josep Quintanas és l’altre històric del PSC gironí que podria aspirar al càrrec

Els socialistes busquen una persona de partit, amb experiència i que restableixi els ponts institucionals a Girona

Francesc Francisco-Busquets es perfila com el proper subdelegat del govern estatal a Girona. Francisco-Busquets ja va ocupar aquest càrrec entre els anys 2004 i 2012, té 72 anys, és traductor, llicenciat en filologia anglogermànica, exprofessor d’anglès i també va ser regidor de l’Ajuntament de Girona entre el 1981 i el 1995. L’altra persona que s’ha proposat per al càrrec és Josep Quintanas, de 68 anys, llicenciat en filologia hispànica, exprofessor de batxillerat, regidor de l’Ajuntament de Girona entre el 1979 i el 1987 i director dels serveis territorials de Cultura a Girona entre el 2004 i el 2006.

Malgrat que tots dos noms estan sobre la taula, el que per ara sembla que té més possibilitats d’accedir al càrrec és Francisco-Busquets. Segons ha pogut saber aquest diari, els socialistes busquen una persona de partit, que conegui les institucions i amb prou experiència per poder gestionar una complicada situació de relacions institucionals amb la ciutat de Girona i la demarcació en general. En aquest sentit, es busca una figura que tingui capacitat de restablir els lligams i de no generar noves situacions de tensió. A banda, el càrrec de subdelegat del govern de l’Estat requereix ser funcionari de carrera de nivell A. I els socialistes creuen que qui encaixa més en aquest perfil és Francisco-Busquests. Quintanas també té una àmplia experiència en diverses institucions, però el fet d’haver liderat la plataforma Tots Som Girona, que es va crear només com a moviment d’oposició al canvi de nom de la plaça Constitució de Girona a plaça de l’1 d’Octubre, sembla que no seria la millor carta de presentació si es volen refer els contactes amb l’Ajuntament de Girona.

Cal recordar que l’alcaldessa, Marta Madrenas, arran de la repressió policial de l’1 d’octubre, va trencar les relacions institucionals amb l’Estat i el ple va declarar el llavors delegat del govern espanyol, el gironí Enric Millo, persona non grata. Aquesta mateixa setmana, l’Ajuntament de Girona va anunciar que restablirà les relacions institucionals i protocol·làries amb la delegació del govern espanyol a Catalunya i amb la subdelegació de Girona un cop siguin substituïts els seus actuals responsables, Enric Millo i Juan Manuel Sánchez-Bustamante, a qui es feien responsables de la repressió policial de l’1 d’octubre a la ciutat de Girona.

Llarga trajectòria

En el moment del seu comiat com a subdelegat a Girona, Francisco-Busquets va afirmar que era “un animal polític” i que no es desvincularia del tot d’aquest món. Tot i que des de llavors, del gener del 2012, no ha ocupat cap càrrec en la primera línia, ha continuat vinculat al PSC, on ara encapçala el grup d’impuls catalanista dins de l’executiva del partit a les comarques gironines. Tot i això, ell no va donar suport a l’actual primer secretari general, Marc Lamuà, sinó que en les primàries de finals del 2016 es va situar al costat de Consol Cantenys –alcaldessa de Vilafant i l’altra candidata a liderar el partit–, com van fer altres militants històrics del partit. Francisco-Busquets també va donar suport a la candidatura de Miquel Iceta quan s’enfrontava a Núria Parlon per liderar el PSC de Catalunya.

LA XIFRA

8
anys
són els que Francisco-Busquets va ser subdelegat del govern estatal a Girona, entre el 2004 i el 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els Estats Units van aturar un enviament de bombes a Israel per evitar el seu ús a Rafah

barcelona