Política

Teresa Cunillera serà la delegada del govern espanyol

L’experimentada socialista lleidatana substitueix Millo després d’haver fet costat a Sánchez en la crisi del PSOE

La històrica exdiputada i exvicepresidenta del Congrés del Diputats, la lleidatana Teresa Cunillera, serà la nova delegada del govern espanyol a Catalunya en substitució del popular Enric Millo.

Amb una llarga experiència parlamentària però també governamental i en el si del PSC-PSOE, Cunillera ha estat una de les avaladores de Pedro Sánchez en la seva reconquesta de la secretaria general del PSOE després d’haver estat una de les veus dels socialistes catalans en contra de permetre la investidura de Mariano Rajoy. La socialista lleidatana no va dubtar a defensar un acord amb els partits independentistes per evitar la reelecció de Rajoy que, finalment, es va produir gràcies a l’abstenció del PSOE.

Fent costat a Sánchez

De fet, la voluntat de Sánchez i el PSC de buscar un acord amb els independentistes per evitar un nou govern del PP va ser una de les causes del tancament de files entre barons i històrics del socialisme espanyol per forçar la sortida de Sánchez. “No entenc la crueltat cap a Pedro Sánchez, si és l’únic que ha fet alguna cosa per formar govern i el primer a parlar amb la Generalitat per buscar punts de trobada”, afirmava Cunillera en una entrevista a aquest diari fa dos anys. El PSC va acabar multat pel PSOE per haver trencat la disciplina de vot.

A favor del diàleg

Durant la crisi oberta en el si del socialisme espanyol, Cunillera va ser nomenada representant del PSC a la gestora encarregada de dirigir el PSOE fins al congrés en què Sánchez va recuperar el lideratge del partit amb el vot de la militància.

De la confiança de Miquel Iceta i el PSC, Cunillera també és una política reconeguda en el PSOE, però també respectada del parlamentarisme i el cercle de la política espanyola a Madrid, que coneix bé i on se la coneix per doña Teresa. “La recepta per sortir de l’actual situació és fer política: pactar amb qui pots i negociar amb qui es deixa. El que cal és diàleg i negociació”, concloïa Cunillera en aquella entrevista. Ara a Sánchez i a Cunillera els toca cuinar aquesta recepta, l’un des de la Moncloa i l’altra des de la delegació del govern espanyol després d’una etapa en què Millo ha representat la intervenció de la Generalitat i el diàleg ha estat impossible.

Arriba amb la victòria del 82 de González

Teresa Cunillera, nascuda a Bell-lloc d’Urgell el 1951, va estrenar-se com a diputada al Congrés amb la victòria socialista de Felipe González el 1982. Del 1987 fins al 1993 va dirigir el gabinet del ministre de Relacions amb les Corts, Virgilio Zapatero, una època de la qual guarda bons records per la celebració dels Jocs Olímpics i l’Expo de Sevilla. Fins al 1996 va ser assessora del Gabinet de la Presidència de González. Del 1996 fins al 2015 ha repetit de diputada al Congrés, on també ha ocupat la vicepresidència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona