Política

Torrent denuncia Llarena per detenció il·legal de diputats

La querella, que inclou prevaricació, es fa extensiva als tres jutges de la Sala d’Apel·lacions del Suprem que van rebutjar alliberar-los

Considera vulnerats els seus drets a vot i a ser investits

El president del Parlament, Roger Torrent, feia efectiva ahir al Tribunal Suprem la denúncia contra Pablo Llarena i tres jutges més del tribunal per privar de llibertat, del dret a ser investits i del dret a vot a Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull. La denúncia presentada per acord de la Mesa del Parlament del 24 d’abril acusa Llarena i els tres jutges de la Sala d’Apel·lacions del Suprem –Miguel Colmenero, Francisco Monterde i Alberto Jorge– dels delictes de detenció il·legal, prevaricació, vulneració de drets fonamentals i obstrucció del normal funcionament del Parlament.

Presentada a la Sala Segona del tribunal, la denúncia, de més de quaranta planes, detalla els diversos intents frustrats d’investir com a president Puigdemont, Sànchez i Turull, diputats que havien estat elegits a les eleccions del 21-D i, per tant, gaudien d’una immunitat parlamentària que impedia detenir-los excepte en cas d’haver estat sorpresos en delicte flagrant. L’escrit elaborat pels serveis jurídics del Parlament considera que Llarena podria haver incorregut en un delicte de detenció il·legal pel fet de no alliberar-los immediatament des del moment que van ser escollits diputats de la cambra. Aquesta mateixa negativa judicial, la considera un atac a la divisió de poders, a l’autogovern i a l’autonomia parlamentària de la cambra catalana i, en conseqüència, un atac “contra els drets de tot el poble de Catalunya, que ha vist limitats els seus drets de representació política en no permetre’s als elegits exercir el seu mandat”. Per altra banda, l’escrit considera que no haver permès la investidura dels afectats és “una vulneració greu del dret fonamental a la participació política” protegit per la Constitució, pel Conveni Europeu de Drets Humans, així com pel Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics.

En darrer terme l’escrit també considera que Llarena va prevaricar judicialment durant la instrucció de la causa contra els diputats empresonats en dictar “diverses resolucions injustes i arbitràries” i que els tres jutges de la Sala d’Apel·lacions del Suprem ho van fer també en haver donat el seu vot favorable a la decisió de Llarena de mantenir-los en presó en resposta al recurs dels diputats.

La denúncia del president del Parlament considera un “indici irrefutable” de la suposada prevaricació el fet que Turull fos empresonat immediatament després del seu discurs d’investidura tot impedint que la seva candidatura pogués ser votada per la cambra en la segona sessió reglada al cap de dos dies. En l’escrit també s’addueix que els magistrats no van tenir en compte que el fet de presentar-se a la investidura com a president de la Generalitat suposa per part d’un diputat un acatament de la legalitat i la voluntat de no defugir la justícia. De fet, per a Torrent, alguns dels arguments introduïts pels jutges en la causa contra els diputats suposen “valoracions extrajurídiques i clarament polítiques”.

La resposta de l’oposició, ahir mateix, no es va fer esperar i Ciutadans va amenaçar Torrent de denunciar-lo per malversació de fons públics. Iceta va enviar-li una carta en què li recordava l’oposició de membres de la mesa al pas fet sense esperar a l’informe jurídic encarregat per aquesta.

No ens podem plegar de braços davant la intromissió en la sobirania del Parlament
Eduard Pujol
portaveu de jxcat
Davant l’evident falta de separació de poders, se’ns fa difícil confiar en la justícia espanyola
Natàlia Sànchez
diputada de la cup
Ens sembla correcte que vulguin defensar els drets dels empresonats, però cal buscar solucions
David Cid
diputat de catalunya en comú
Decisions controvertides com aquesta no tenen el suport unànime dels òrgans de la Cambra
Miquel Iceta
president de PSC-UNITS
Si ja és greu que es denunciï un jutge perquè no li agrada la seva decisió, més ho seria que ho fes amb recursos de tots
Ha tornat a actuar com un fanàtic de la independència i no com el president del Parlament de tots
Fernando de Páramo
portaveu adjunt de ciutadans

Cs insinua malversació i PSC ho considera precipitat

Ciutadans advertia ahir a Torrent que analitzaran si la presentació d’una querella contra els jutges pot ser considerat malversació per l’ús de fons públics en presentar-la i acusava el president del Parlament d’actuar com un “fanàtic de la independència” i de pressionar els jutges en nom de la cambra sense tenir en compte tots els grups –Ciutadans va presentar un recurs de reposició contra l’acord de la mesa del 24 d’abril de presentar la querella. El fet que aquest recurs encara no hagi estat resolt és un dels motius pels quals el president del grup de PSC-Units, Miquel Iceta, enviava ahir mateix una carta a Torrent en què li recordava que havia fet el pas sense l’acord unànime de la mesa i abans de saber també què conclou l’informe jurídic demanat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia