Política

Torra insinua eleccions si no hi ha pressupost

El president avança que ho començarà a negociar al setembre amb la CUP

Preveu que el judici de l’1-O o els comicis locals poden tornar a sacsejar el país

La manca d’una estratègia i d’un full de ruta comú entre els dos principals socis de govern amenaça amb el fantasma d’eleccions anticipades al llarg de la legislatura. Que el govern, a més a més, estigui en minoria i depengui d’un altre grup parlamentari per poder aprovar la principal actuació política com és el pressupost fa més probable aquest escenari.

Si més no, així ho pensa el president Quim Torra, que ahir, en una entrevista a l’ACN, assenyalava la possibilitat de noves eleccions autonòmiques si no aconsegueix prou suports a la cambra catalana. “Els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats i em sembla que això és un mandat democràtic d’autoexigència”, va sentenciar.

El primer lloc on anirà a cercar-los serà al grup de la CUP, tot i assumir les dificultats i les diferències amb els anticapitalistes. Tot i que Torra no es planteja no poder aprovar els comptes, sí que membres del seu govern ja fa temps que apunten a una altra direcció a l’hora d’aprovar els números i miren cap als comuns, la formació que lideren el diputat Xavier Domènech al Parlament i l’alcaldessa Ada Colau des de l’Ajuntament de Barcelona. La proximitat d’eleccions municipals no sembla que a priori pugui facilitar l’acord.

No serà l’única fita per al president Torra tan bon punt es reprengui el curs polític al setembre. La celebració, a la tardor, del judici al govern destituït per l’1-O i la posterior declaració simbòlica d’independència és una data assenyalada a la qual ahir es va referir el president de la Generalitat com a punt d’inflexió que podria comportar “un nou moment” per poder “fer efectiva” la República si, a més de ser un “judici injust i una farsa”, en resulta una sentència per a l’escarment.

Una altra possibilitat serien les eleccions municipals i una possible victòria dels partits independentistes, i finalment també sacsejaria la política catalana la convocatòria avançada d’unes eleccions autonòmiques amb candidatura unitària. “Per això ara cal màxima determinació i organització, i esperança que el moment vindrà”, hi afegeix.

De tot això en parlarà el president en una conferència al setembre, així com “dels enormes sacrificis que caldrà fer per ser independents”. “És un tema del qual s’ha parlat poc, tots hem de ser conscients des d’ara que si pretenem arribar a la independència necessitarem tota la força i coratge i fer millor les coses”, va explicar. “La meva confiança en el poble català és absoluta. La República és irreversible. Si sabem moure’ns de manera intel·ligent, podem aconseguir-ho”, va sentenciar. Amb tot, lamenta que la “revolució dels somriures” que, entre altres, ell va promoure, va “agafar una idea que no era la inicial”. “Nosaltres posàvem l’èmfasi en la revolució. Volíem fer una revolució pacífica, democràtica, però radical. I si analitzem què no va sortir bé, veiem que potser necessitàvem més plans de contingència, organització i preparació de la República, i aquí és on vull centrar l’energia”, va confessar.

LES FRASES

Els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats i em sembla que això és un mandat democràtic d’autoexigència
Potser necessitàvem més plans de contingència, organització i preparació per defensar la República proclamada
Hem de ser conscients que ens cal tota la força i coratge i fer-ho millor si volem la independència
Quim Torra
president de la generalitat
Si no veiem un gir de 180 graus davant d’aquesta política que impera al Parlament, amb nosaltres que no hi comptin
Hauria de prendre mesures amb un conseller que equipara els CDR amb agressions feixistes
Laia Estrada
portaveu del sn de la cup

La CUP no vol fer autonomisme

“Que no ens demanin sacrificis per fer autonomisme amb polítiques neoliberals.” La portaveu del secretariat nacional de la CUP, Laia Estrada, es desmarcava ahir de negociar res amb el govern si es manté el que en diuen “processisme 2.0”. Estrada descarta participar en “un sotmetiment absolut” i va reclamar al govern que “trenqui la lògica neoliberal”. “L’abstenció de la CUP a la investidura de Torra no implicava garantir la governabilitat”, avisa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia