Política

L’amenaça de la justícia no frena l’obertura de les delegacions

El ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, assegura que els serveis jurídics ja treballen en el recurs, i la portaveu del govern, Elsa Artadi, replica que seguiran endavant i avui reobren a Berlín

El calendari per restablir la presència diplomàtica de la Generalitat a l’exterior no s’atura i començarà avui amb la reobertura de la delegació de Berlín. Així ho va manifestar ahir la portaveu del govern, Elsa Artadi, en resposta a l’anunci que va fer hores abans el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, que va advertir que els serveis jurídics de l’Estat ja estaven treballant en un recurs contra l’obertura del que va anomenar “ambaixades”. Borrell va assegurar que la decisió estava presa i ho va atribuir al fet que l’executiu català “no ha complert amb els procediments legals en vigor”. Fa unes setmanes el ministre ja havia avisat que presentaria el recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que considerava que no es complien els procediments legals, que estipulen que les comunitats autònomes que vulguin obrir delegacions ho han de comunicar a l’executiu espanyol, que després n’ha d’emetre un informe preceptiu, tot i que no és vinculant. L’executiu català defensa que no va fer les notificacions perquè no es tractava d’una qüestió d’obertura de delegacions, sinó de reobrir les que ja existien.

Borrell va reiterar ahir l’amenaça en el transcurs d’un esmorzar informatiu de Nueva Economia Fórum sense precisar gaire res més, només que seria d’aquí a uns dies, ja que la imatge internacional d’Espanya “està seriosament malmesa” per la “propaganda independentista”. D’aquesta manera, reiterava un discurs que ja fa dies que repeteix: que la major part de la seva feina la destina a revertir aquest relat. Unes hores després, en un altre esmorzar al Club Siglo XXI de Madrid, reblava que ja li agradaria “tenir els mitjans i els recursos del Diplocat”, que es va dissoldre amb l’aplicació del 155 i que ara el govern català ha restituït.

Artadi va voler posar en evidència el discurs “contradictori” de Borrell fent notar que primer diu que el retard per obrir les delegacions és un “tema tècnic” i després critica la manera de fer política del govern català. I va etzibar que si la imatge d’Espanya està danyada és per les imatges de la violència policial de l’1-O que l’exministre Alfonso Dastis va voler silenciar.

LA FRASE

El que ha danyat la imatge de l’Estat són les imatges de l’1-O que el govern anterior va voler silenciar
Elsa Artadi
Portaveu del Govern

Viatge de Maragall per reobrir la primera, a Berlín

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, farà efectiva avui a les set de la tarda la reobertura de la primera delegació del govern, a Berlín, després que es tanquessin per l’aplicació del 155. Marie Kapretz seguirà al capdavant de la delegació, que s’ubicarà al carrer Friedrichstrasse, 185.

A aquesta, s’hi afegirà el 27 de setembre la del Regne Unit i Irlanda, a Londres, que continuarà dirigint Sergi Marcén. De fet, el govern va aprovar al juliol la restitució d’aquests dos delegats, i també del d’Itàlia, Luca Bellizzi, i de Manel Manonelles, a Suïssa. La portaveu, Elsa Artadi, va anunciar ahir que en breu se sabrà el resultat dels dos concursos per ocupar les places de delegats a les oficines de París i Nova York, a les quals s’han presentat 39 i 57 candidats, respectivament, i que donarà per acabada la primera fase d’urgència del desplegament de les delegacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona