Política

Felipe González: “Catalunya està més a prop de perdre l’autonomia que de la independència”

Considera que amb Catalunya “tenim un problema greu de deslleialtat constitucional i estatutari” i per això no reformaria ara la Constitució

Coincideix en un acte amb Aznar, qui assegura que qualsevol reforma té “moltíssims més riscos que avantatges”

L’expresident del govern espanyol Felipe González ha afirmat que li preocupa “la fractura interna de Catalunya, en la que una part no se sent representada i l’altra part no ho vol veure”, i ha avisat que els dirigents nacionalistes, amb la seva actitud, estan “més a prop de perdre l’autonomia que de guanyar la independència”.

González ha expressat aquesta opinió en una trobada amb el també expresident José María Aznar, organitzat ahir a la nit per El País i la Cadena Ser, amb motiu dels 40 anys de la Constitució, en el que tots dos han debatut sobre la seva vigència, la conveniència o no de reformar-la i si aquest és el moment idoni per afrontar un repte de tal magnitud.

Felipe González i José María Aznar van coincidir que la Constitució es pot reformar sempre que es garanteixi la lleialtat, respecte a les normes i objectiu clars amb visió de futur.

Així, l’expresident socialista ha assegurat ser “favorable” a una reforma de “dalt a baix” de la Carta Magna però ha recalcat el seu “temor” a que, en el moment actual, el nivell del debat és “massa a ras del terra” i a curt termini com per tractar una reforma que ha de tenir altura de mires i “mirar l’horitzó”.

De la seva banda, l’expresident popular s’ha mostrat més caut per considerar que qualsevol reforma té “moltíssims més riscos que avantatges” i ha advertit que l’”exigència” de lleialtat és fonamental per fer qualsevol procés que en cap cas “comprèn trencar les regles del joc, inventar-se-les o donar un cop d’Estat”.

Tots dos també van coincidir a expressar la seva preocupació del moment actual que viu Espanya i el repte que plantegen els independentistes catalans.

L’expresident socialista va remarcar que en aquest moment “tenim un problema greu de deslleialtat constitucional i estatutari”, un assumpte que, segons la seva opinió, caldria resoldre abans de plantejar-se qualsevol reforma.

Per Aznar les “regles, normes i lleis es respecten, lo contrari és la llei de la selva”, ha dit, després d’advertir que els “sentiments no són generadors de drets, no els dóna dret a donar un cop d’Estat”.

González ha assegurat “no tenir cap temor” de canvis i revisions “del primer a l’últim article de la Constitució”, però ha recordat que els mecanismes de reforma de la Constitució exigeixen “consensos per reformar-la” i ha dubtat que en el moment actual “això sigui possible”.

“El règim del 78, amb les seves imperfeccions, ha estat el millor que podia passar a la història d’Espanya”, ha defensat Aznar, mentre González ha assegurat que se sent “molt orgullós” de pertànyer al règim del 78 que es va desenvolupar en unes “circumstàncies extraordinàries i de gran complexitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona