Política

Marxa a Barcelona per reivindicar l’1-O

La plataforma d’entitats 1 d’Octubre convoca una marxa ciutadana a la capital

Els universitaris anuncien vaga

L’ANC, Òmnium i els CDR entre altres entitats agrupades en la Plataforma 1 d’Octubre van anunciar ahir la convocatòria d’una marxa ciutadana a la ciutat de Barcelona la tarda de l’1-O per reivindicar i legitimar el referèndum de fa un any. La marxa, que es pretén que sigui multitudinària, serà la culminació d’una jornada en què la plataforma també fa una crida als ciutadans a aturar-se davant dels seus llocs de treball a les dotze del migdia. Són les dues accions unitàries que s’afegiran a la munió d’actes i commemoracions que s’organitzaran de manera descentralitzada a molts municipis del país ja des del cap de setmana abans. De fet, la plana web 1octubre2018.cat , que ha posat en marxa la plataforma, vol recollir i servir d’agenda de tots els actes reivindicatius que se celebraran arreu del país el cap de setmana del 29 i 30 de setembre i també el dilluns 1 d’octubre.

En el manifest de la plataforma, en què també estan integrats, per exemple, Bombers o Agents Rurals per la República i la Unió de Sindicats de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC), es recorda que l’1-O “no va ser un referèndum normal, tranquil i serè, com hauria d’haver passat en un estat que pertany a l’Europa que, suposadament, garanteix els drets civils i polítics dels seus ciutadans i ciutadanes”. El text fa una crida a perseverar “en la defensa del resultat del referèndum” i a mantenir la resistència i la desobediència no-violentes en una etapa que reconeixen més difícil que la viscuda per arribar a celebrar el referèndum.

Després de reivindicar que la unitat del sobiranisme “és imprescindible si volem assolir la República Catalana”, la Plataforma 1 d’Octubre demana atorgar “tota la legitimitat” al resultat del referèndum en què, després del tancament de col·legis electorals i la confiscació per la força de moltes urnes per part de la policia, es van poder comptabilitzar 2.286.217 vots, dels quals 2.044.038 van mostrar-se a favor de la independència. Atorgant legitimitat al resultat és com les entitats adherides afirmen que es podrà “trobar una solució democràtica al conflicte polític”.

Per altra banda, el col·lectiu independentista Universitats per la República ha convocat per al mateix 1-O vaga a les universitats i ha programat una manifestació, al migdia, des de la plaça barcelonina de la Universitat fins a la plaça de Sant Jaume. En una jornada reivindicativa sota el lema Ni oblit, ni perdó, Universitats per la República convocarà també manifestacions a Tarragona, Lleida i Girona. “La mobilització constant ens permetrà posar en tensió l’Estat i obligar-lo a respondre a les demandes del poble català”, afirmava una de les portaveus. Previ a la vaga, l’entitat organitzarà el dia 27 a la tarda un acte polític a la Central de la UB sota el títol Recuperem els carrers, un acte en què participaran tots els partits sobiranistes, als quals es demanarà un full de ruta unitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona