Política

Puigdemont negociaria un referèndum “en pla d’igualtat i sense presos”

El canal Euronews emet una entrevista al president aquest dijous

“Si fa 40 anys haguéssim estat en un marc de federalisme a l’alemanya, avui no demanaríem la independència”, afirma

El president Carles Puigdemont es mostra disposat a negociar un referèndum amb el govern espanyol sobre el futur de Catalunya, però a condició que es faci “en un pla d’igualtat” i sense presos polítics.

Preguntat en una entrevista que el canal Euronews emetrà aquest dijous sobre si acceptaria un referèndum de redefinició de l’autonomia catalana, Puigdemont diu que “depèn del contingut” i insisteix que l’independentisme és conseqüència de les quatre dècades d’experiència constitucional a Espanya.

“Si fa 40 anys haguéssim estat en un marc de federalisme a l’alemanya, avui no demanaríem la independència”, assenyala, abans d’afegir que el Tribunal Constitucional va retallar l’Estatut que havia proposat el parlament català el 2005.

Si s’hagués acceptat aquell Estatut, “evidentment no estaríem aquí ara” perquè aquella sentència “va marcar un límit”, ja que el Tribunal Constitucional va dir que “no es pot anar més lluny”, creu Puigdemont, que està exiliat a Bèlgica

“En els 40 anys que portem amb aquesta Constitució ho hem intentat tot, menys la independència, i no hem tingut èxit”, constata, i subratlla que “allò que ha d’estar a sobre de la taula és que la decisió pertany als ciutadans de Catalunya”.

En l’entrevista, realitzada per l’exeurodiputat ecologista Daniel Cohn Bendit, aquest li planteja la possibilitat d’una negociació per a un nou estatut d’autonomia, i Puigdemont respon que de moment “no hi ha res a sobre de la taula” i que si els inviten hi aniran, però reivindicant la seva posició i amb condicions.

“Les condicions per a una veritable negociació, per a un veritable diàleg, han de ser en un pla d’igualtat”, avisa Puigdemont, per a qui, a més, “no és acceptable que hi hagi gent a la presó” i que tractin els líders independentistes com a “criminals”.

En qualsevol cas, argumenta que caldria posar-se d’acord sobre la gestió dels resultats d’un eventual referèndum, per exemple en què significaria un rebuig a un nou estatut.

Posa èmfasi en el fet que un any després de l’1-O “hi ha més de dos milions de persones que continuen defensant la independència de Catalunya”.

Puigdemont, que reconeix que l’independentisme ha comès errors, reitera que al final “la decisió correspon als ciutadans de Catalunya, no és una decisió que poden prendre els governs ni els parlaments”.

I s’esforça a negar que hi hagi “confrontació civil” a Catalunya: “Totes les societats democràtiques tenen debats profunds, i això no és un perill. El perill és no resoldre-ho de forma democràtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona