Política

Berga funcionarà amb alcalde accidental fins al final de la legislatura

Cap dels regidors de la CUP ha volgut agafar el relleu de Montse Venturós

La resta de grups tampoc ha presentat candidats per substituir l’alcaldessa inhabilitada

Berga funcionarà fins al final de la legislatura amb alcalde accidental per l’absència de candidats per substituir Montse Venturós. Ni els regidors de la CUP ni els del PDeCAT i ERC, ni tampoc d’ICV han volgut agafar el relleu de l’alcaldessa. Per tant, Oriol Camps, que exercia d’alcalde accidental de Berga des de la inhabilitació de Venturós, exercirà de batlle provisional fins que acabi la legislatura.

L’Ajuntament de Berga ha acollit aquest dijous a la nit un ple extraordinari el darrer punt del qual era l’elecció “d’alcalde o alcaldessa”. D’acord amb la normativa, s’ha demanat a cadascun dels grups presents si presentaven candidatura. Segons la llei electoral, havia de ser candidat el regidor de la llista més votada, per tant la CUP.

La inhabilitació de la fins ara alcaldessa, Montse Venturós, ha fet que el torn passés al regidor Francesc Ribera, però aquest ha presentat a Venturós i el secretari li ha recordat que això no era possible. Per tant, ha afegit el regidor, “no en presentem cap”.

Des del PDeCAT, Antoni Biarnés ha dit que de la mateixa manera que van fer fa tres anys “no presentarem cap candidat”. La regidora d’ERC Dolors Tous ha fet el mateix i ha remarcat que la inhabilitació de Venturós “és il·legítima”. També ICV ho ha rebutjat. L’altre grup municipal present al consistori berguedà, el PSC, que té una regidora, no ha assistit al ple.

Davant l’absència de candidats, el secretari, seguint amb la llei, ha demanat un per un als regidors de la CUP si assumien el càrrec. Un a un, els cinc regidors han rebutjat l’alcaldia. Una de les més contundents ha estat Mònica Garcia, qui ha respost amb un “no, el poble de Berga va proclamar alcaldessa a Montse Venturós que és qui ho serà legítimament”.

Davant la negativa i d’acord amb la llei, Berga no té alcalde i funcionarà fins a final de legislatura amb un d’accidental. “Només resta declarar jurídicament vacant l’accedia de Berga, el poble ja va dir quina és la seva legitimitat”, ha exclamat Camps qui és primer tinent d’alcalde i, per tant, exercirà de batlle accidental.

Venturós, al despatx

L’alcaldessa inhabilitada ha tret el cap al ple, que ha durat poc més de deu minuts, instants abans que arranqués. Venturós ha dit que marxava al despatx “a fer feina”. La cadira d’alcalde ha estat buida tota la sessió.

Berga està sense alcalde des que el passat 4 d’octubre es va fes efectiva la condemna per inhabilitació a Montse Venturós. La fins llavors alcaldessa va ser condemnada a mig any d’inhabiltació per l’exercici de càrrecs públics per haver-se negat a despenjar l’estelada del balcó consistorial en dos períodes electorals a requeriment de la Junta Electoral després d’una denúncia de Societat Civil Catalana (SCC).

La mateixa Venturós va assegurar en aquella jornada que “no acatava” la sentència i que seguiria coordinant l’equip de govern, una decisió consensuada amb els seus companys de la CUP. Això sí, va voler deixar clar que no seria una “desobediència amb signatura” per evitar posar en risc i que puguin quedar invalidats els acords que es prenguin d’ara en endavant des del govern municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia