Política

Salt baixa el deute municipal gairebé a la meitat en 3 anys

Celebració d’un ple amb un únic punt de l’ordre del dia sobre l’anàlisi de la situació del municipi

La neteja viària i l’augment de l’ocupació de pisos centren les crítiques de l’oposició al govern

El debat sobre l’estat del municipi de Salt i la valoració de la tasca que està realitzant l’equip de govern (ERC i IpS-CUP) van ser els eixos que van centrar un ple extraordinari celebrat ahir a l’ajuntament. El motiu de la sessió es remunta al juny del 2017, quan es va aprovar una moció de Ciutadans que proposava que es fes anualment un ple d’aquestes característiques (el primer va ser el novembre passat). Va obrir l’acte l’alcalde, Jordi Viñas (ERC), qui va realitzar un repàs dels projectes fets, dels que estan en curs i dels futurs. En clau econòmica va indicar que, els darrers 3 anys, han aconseguit reduir el deute municipal gairebé a la meitat. Viñas va recordar que, el 2014, es van trobar un endeutament que representava un 106% del pressupost i va avançar que, molt probablement, es tancarà l’exercici del 2018 podent-lo situar a l’entorn del 55% (uns 15 milions d’euros).

L’alcalde va afegir que el fet que hagin de destinar anualment més de 3 milions d’euros a eixugar deute no els ha permès inversions importants. Amb el sanejament que s’està fent, però, va dir que “la bona notícia” és que es podrà portar a terme “un pla d’inversions digne els propers anys”. I va remarcar que si haguessin tingut més capacitat econòmica haurien pogut afrontar amb anterioritat, entre altres, una necessitat urgent, com és la millora i dignificació de l’espai on estan ubicats els serveis socials (el passat dia 11 es va publicar la licitació de les obres).

Potencial “menystingut”

En la ronda d’intervencions de l’oposició, tant la neteja viària com l’augment de l’ocupació de pisos van focalitzar les crítiques cap als membres de l’equip de govern, als quals també van acusar “d’inactivitat municipal”. Fanny Carabellido (PDeCAT) va considerar que ERC i IpS-CUP “no han sabut atreure ni empreses ni comerços de qualitat” a la vila.

També un dels regidors no adscrits del PDeCAT, Josep Valentí, va recordar que va ser l’anterior equip de govern (CiU) “qui ho va deixar tot preparat” perquè es pogués firmar el nou contracte de la neteja (es va signar el març); i va criticar que no es mantingui la neteja de nit amb aigua a pressió a la plaça de la Llibertat, dels Colors, la plaça Catalunya i la de la Massana durant l’estiu. A banda, Anna Fusté (PDeCAT) va afirmar que “les comunitats de veïns no estan tranquil·les”: “Hi ha hagut un increment del nombre de pisos ocupats. A finals del mandat passat n’hi havia 85 i, a data de 31 d’agost del 2018, 456.”

El regidor Wilder Palacio (Canviem Salt) va argumentar a continuació que “hi ha molts solars abandonats, que devaluen els barris”, que els carrers “estan igual o més bruts que el mandat passat” i que “falta un nou pla local d’habitatge”. En la mateixa línia, Atilano González (Ciutadans) va lamentar que la ciutat “segueix amb una immensa brutícia a la via pública” i, per exemplificar-ho, va mostrar vuit fotografies diferents de la darrera setmana. I el portaveu de PxC, Sergi Fabri, va emfatitzar que Salt “és un municipi ocupat i desgovernat”, i amb “voluminosos al carrer dia sí, dia també”.

Iolanda Pineda (PSC) creu que la vila “té potencialitats que s’han menystingut”: “El projecte del desenvolupament del sector sud està encallat. El més calent és a l’aigüera i estem en perill de perdre una oportunitat d’or.” Per la seva banda, Jaume Torramadé (CiU) va afirmar que “mai havia vist unes sessions plenàries tan buides de contingut com en aquest mandat”: “En el tema de les sancions, en canvi, l’actual equip de govern ha superat tots els anteriors. Pel que fa a l’estat de conservació, la imatge del municipi és deplorable. I no es pot viure d’esquena a la problemàtica en matèria educativa.”

Viñas va respondre que cal poder invertir més diners per a habitatge social i va apel·lar a una major complicitat entre l’Ajuntament, el Departament d’Habitatge de la Generalitat, la policia i el sistema judicial per solucionar les ocupacions conflictives. I, respecte a la neteja, va detallar que la part “més rellevant i visible” del contracte va començar a desplegar-se a principis d’octubre i, per tant, encara no ha arribat al 100%: “Estem implementant progressivament per barris els nous contenidors i la nova maquinària per a la recollida.”

LES FRASES

Cal complicitat amb Habitatge, la policia i la justícia per solucionar les ocupacions conflictives
Jordi Viñas (ERC)
alcalde de SALT
Mai havia vist unes sessions plenàries tan buides de contingut com en aquest mandat
Jaume Torramadé (CiU)
regidor i portaveu del grup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona