Política

Mor Carmen Alborch

Va ser la primera ministra de Cultura de l’Estat espanyol i la primera degana de la Universitat de València

El 2016 va deixar l’activitat política i en els últims mesos va rebre diversos homenatges

L’escriptora i exministra espanyola de Cultura Carmen Alborch ha mort aquest dimecres als 70 anys víctima d’una llarga malaltia, segons han informen fonts del PSPV. Alborch, que ha mort al seu domicili, a València, també va ser regidora d’aquesta ciutat, diputada al Congrés i directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

Nascuda el 1947 a Castelló de Rugat, va estudiar a la Universitat de València, de la qual ser la primera degana. El 1987 va entrar en la política de la mà de l’aleshores conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana Ciprià Ciscar, que li va oferir la direcció general del departament.

Poc després va assumir la direcció l’Institut Valencià d’Arts Escèniques, Cinematografia i Música, i l’Institut Valencià de l’Art Modern (IVAM).

El 1993 es va convertir en la primera ministra de Cultura de l’Estat en entrar al govern de Felipe González en qualitat d’independent, ja que no es va afiliar al PSOE fins l’any 2000.

Després de la derrota socialista de 1996 va ser diputada socialista al Congrés durant tres legislatures (de la VI a la VIII) per la circumscripció de València i també va ser senadora. El 2007 va encapçalar la candidatura del PSPV-PSOE a l’alcaldia de València per intentar arrabassar l’alcaldia a la popular Rita Barberà, que portava 16 any al consistori.

El 2016 va deixar la primera línia política i es va reincorporar com a professora honorària de la Universitat de València.

Va escriure diversos llibres dedicats al feminisme, la política i la cultura, com la trilogia que formen Solas, Malas i Libres.

Va ser guardonada amb diverses distincions de la Generalitat Valenciana, l’última de mans del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i del president espanyol, Pedro Sánchez.

El passat 9 d’octubre, quan va rebre l’Alta Distinció de la Generalitat, va declarar: “El feminisme hauria de ser declarat patrimoni de la humanitat” perquè “ha millorat la qualitat de vida de tots els ciutadans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona