Política

Crida d’Òmnium i l’ANC a una mobilització unitària

Les entitats a les quals pertanyen Jordi Cuixart i Jordi Sànchez qualifiquen d’“extremament greu” l’estratègia de l’Estat

Anuncien campanyes per denunciar a Europa aquest judici injust i venjatiu

La petició de 17 anys de presó per als Jordis demanada per la fiscalia, i la de 8 anys de presó demanada per l’Advocacia de l’Estat, no per esperades van deixar de caure com una bomba a la seu d’Òmnium Cultural, entitat presidida per Jordi Cuixart, i a la de l’ANC, de la qual era responsable Jordi Sànchez.

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, va considerar un “atac sense precedents al sistema de drets i llibertats de tota la ciutadania” els escrits d’acusació i les peticions de pena i va demanar “una resposta majoritàriament unitària” del conjunt de la societat en aquest moment, que va qualificar com “el més greu de la democràcia espanyola”.

En una roda de premsa en què la plana major d’Òmnium va aparèixer fent pinya, Mauri va assegurar que els escrits suposen una “criminalització de la mobilització popular transformadora” i va acusar el govern de Pedro Sánchez, de qui s’esperava que temperés la situació, d’agreujar encara més el conflicte i no presentar una solució política com s’esperava.

L’ANC, per la seva banda, a través d’un comunicat, va demanar iniciar un procés “definitiu’’ per dir “alt i clar’’ que no s’acceptaran més “aquesta humiliació i aquest sotmetiment a un estat demofòbic’’. Per això, va demanar “força i determinació’’ en una “mobilització constant’’ per aconseguir fer efectiva la independència.

L’ANC va denunciar que l’Estat “continua enrocat en la repressió política basada en fets inventats” i que “imputa delictes que no s’han comès i demana penes extremament greus”. Així mateix, va comparar el govern de Madrid amb règims “autoritaris”. La presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, va qualificar la diferència de penes entre l’escrit d’acusació de l’Advocacia de l’Estat i de la Fiscalia de “joc de trilers”. “És un joc que els hi permet la figura del policia bo i el policia dolent, que tradicionalment l’esquerra i la dreta s’intercanvien”, va dir. Va afegir que en un judici com el de l’1-O, el paper de l’Advocacia de l’Estat és “bastant irrellevant”. L’ANC va assegurar que organitzarà una campanya de mobilitzacions al carrer a Catalunya i a les principals capitals europees. L’ANC va dir que els escrits d’acusació són “extremament greus” i han de tenir com a resposta “fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre” .

“No ens aturarem davant de tanta crueltat”, deixava clar ahir l’ANC. I va anunciar que faran una campanya “de denúncia nacional i internacional”.

L’entitat independentista Súmate va qualificar les acusacions de “totalment arbitràries” i va assegurar que hi veu “ànsies de càstig, escarment, humiliació i venjança” per part de l’Estat. “Avui és un dia trist –va dir Súmate a través d’un comunicat–, però no ens vencerà el desànim i, des de la serenitat, el pacifisme i la humilitat, reclamem fortament democràcia i lliberat.”

El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), David Saldoni, va lamentar que l’Estat “hagi perdut l’oportunitat de retornar al terreny polític el que no hauria d’haver anat mai al terreny judicial” i va lamentar “que no s’acompanyi amb fets la retòrica de les paraules del PSOE”. Creu que es vol donar un escarment als acusats perquè ningú més vulgui seguir amb els anhels de llibertat de Catalunya”.

LES FRASES

És un atac sense precedents al sistema de drets i llibertats de tota la ciutadania
Marcel Mauri
vicepresident òmnium cultural
La diferència de penes entre la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat és com un joc de trilers
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)
Les acusacions són arbitràries. S’hi veuen ànsies d’escarment, humiliació i venjança per part de l’Estat
Súmate
L’Estat ha perdut l’oportunitat de retornar al terreny polític el que no hauria d’haver anat mai al terreny judicial
David Saldoni
president acm


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA