Política

Artur Mas: “És el «tribunal de ajuste de cuentas»”

L’expresident de la Generalitat i la resta de condemnats a pagar 4,9 milions d’euros pel 9-N denuncien la “venjança” de la sentència

Crides a fer més aportacions a la caixa de solidaritat

Ni l’amenaça d’inhabilitació per un termini de dos anys, ni la condemna a pagar 4,9 milions d’euros per la factura del 9-N han reduït l’agudesa política de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, que ahir va respondre amb contundència, duresa i una certa dosi d’enginy dialèctic a la condemna dictada per la magistrada del Tribunal de Comptes, Margarita Mariscal de Gante.

Acompanyat de la pràctica totalitat de condemnats, Mas va deixar clar que la resolució condemnatòria és un acte de “venjança” de l’Estat per l’“èxit” del 9-N i ho va exemplificar canviant el nom del tribunal sentenciador assegurant que es tracta del “tribunal de ajuste de cuentas”.

Davant l’última atzagaiada de l’Estat espanyol al moviment independentista, l’expresident va voler transmetre un missatge de fortalesa en assegurar: “Ens fan mal, però no ens fan por. Ens mantenim al costat de tots aquells que tiren endavant el procés.”

La resolució del Tribunal de Comptes, que imposa a cada un dels acusats una quantitat a pagar en funció de la despesa que se’ls pot atribuir i a Mas el total de 4,9 milions, que haurà de pagar en cas que els altres no assumeixin la seva part, va ser contestada també ahir des de la societat civil del país.

A través de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural es van fer crides a mantenir les aportacions a la caixa de solidaritat. Amb aquests diners es farà front a una part de la sanció que resulti del procés, la resta es pagarà amb els immobles dels acusats que ja estan embargats.

La sentència feta pública dilluns a Madrid no és ferma i ara els acusats poden presentar un primer recurs que haurà de ser resolt per una sala de tres magistrats del mateix Tribunal de Comptes.

Si es confirma la sentència, encara quedarà la possibilitat de recórrer a la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem. Si es manté la sanció fins al final, en la suma total a pagar caldrà afegir-hi els interessos i les costes del procés, a les quals també han estat condemnats.

Al dictat del PP

En la valoració de la sentència, Artur Mas hi veu una càrrega personal, “d’intent clar de destrucció de la persona”, que respon a una evident intencionalitat política disfressada de resolució jurídica. En aquest sentit, l’expresident va assegurar que “Mariscal de Gante ha seguit el dictat del PP, que en el seu dia, a través de Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que el 9-N el pagaríem de les nostres butxaques”.

Mas va atacar el fons jurídic de la resolució recordant que en el procés penal no van ser condemnats per malversació i que l’administració de la Generalitat, presumpta perjudicada per la seva gestió, no els ha reclamat ni un cèntim d’euro. L’expresident va insistir que amb el procés participatiu només es va voler satisfer la demanda de la població de pronunciar-se sobre el futur polític de Catalunya. “Vam fer un servei a la democràcia i a Catalunya i ho tornaríem a fer”, va afirmar.

En la valoració de la resolució va prendre part també l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau, que va assegurar que la compra dels 7.000 ordinadors que es van fer servir el 9-N abans de destinar-los a les escoles “es va fer bé”, seguint totes les passes del procés administratiu que correspon. Rigau va criticar el contingut de la sentència, que sosté que quan es van comprar els ordinadors no hi va haver cap escola que els demanés i que, per tant, no estava justificada la compra. Segons l’exconsellera “a les escoles hi ha 67.000 ordinadors i no cal una petició expressa d’un centre per comprar-ne”.

Els advocats no esperaven una sentència tan dura, s’escapa del que és normal
Artur Mas
expresident de la generalitat
El nostre cas ha estat promogut per Societat Civil Catalana i en l’1 d’octubre l’acusació és Vox
Joana Ortega
ExConsellera de governació
La compra dels ordinadors que ara ens reclamen que paguem va estar ben feta
Irene Rigau
Exconsellera d’ensenyament

Societat Civil Catalana amenaça amb noves accions

Societat Civil Catalana, l’entitat que ha demandat els organitzadors del 9-N fins a aconseguir la sentència condemnatòria no en té prou. En un comunicat de valoració de la resolució del Tribunal de Comptes que penja de la pàgina web d’aquesta entitat espanyolista, s’adverteix que s’estarà vigilant les accions que dugui a terme el govern que presideix Quim Torra i que, si adverteixen noves “accions al marge de la llei”, actuaran en conseqüència. L’advertiment el fan al costat del col·lectiu autodenominat Advocats Catalans per la Constitució, que també exerceix el paper d’acusador en el procés del 9-N.

Des de l’entitat espanyolista es defensa que la demanda presentada no respon a motivacions polítiques, sinó a la voluntat de fer respectar la legalitat i que la sentència condemnatòria els dona la raó en aquest sentit. En la mateixa valoració i amb ànim d’advertència, s’assegura que “aquesta sentència ha de servir perquè els polítics secessionistes recordin que han de donar exemple de civisme i de respecte a l’Estatut, a la Constitució i a tot el marc legal”.

La sentència de Mariscal de Gante estableix que els honoraris dels advocats de Societat Civil Catalana hauran de ser abonats per Artur Mas i la resta de persones demandades, ja que també han estat condemnats a assumir les costes del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona