Política

Les dates clau del Brexit

El 29 de març de 2019 finalitza el procés de negociació de la sortida del Regne Unit de la UE

La frontera irlandesa i la futura relació comercial i duanera entre Brussel·les i Londres han estat els principals esculls de les negociacions sobre el Brexit iniciades el juny del 2017.

El preacord assolit aquest dimarts pels negociadors de la Unió Europea i el regne Unit dona un baló d’oxigen a les negociacions del Brexit quan falten poc més de tres mesos per al termini establert per tancar una separació consensuada. Fins ara la qüestió de la frontera irlandesa i la futura relació comercial i duanera entre Brussel·les i Londres han estat els principals esculls de les negociacions sobre el Brexit iniciades el juny del 2017. Aquestes són les principals dates del procés.

23 de juny de 2016

Els ciutadans del Regne Unit voten el 23 de juny de 2016 la sortida del país de la Unió Europea (UE) en un referèndum amb un 71,8% de participació i un resultat ajustat. El 51,9% dels britànics opten pel Brexit i el 48,1% per la permanència a la comunitat. El fins aleshores primer ministre, David Cameron, anuncia la seva dimissió i és rellevat per Theresa May.

29 de març de 2017

El procés de divorci arrenca formalment quan May invoca l’article 50 del tractat de Lisboa. Aquesta decisió posa en marxa el compte enrere de dos anys per negociar les condicions de la sortida del club comunitari.

29 d’abril de 2017

Els 27 Estats membres restants de la UE es reuneixen per primera vegada sense el Regne Unit per discutir la sortida britànica.

8 de juny de 2017

Després de les vacances de Setmana Santa, la primera ministra britànica, Theresa May, convoca eleccions legislatives amb l’objectiu de reforçar el seu govern de cares a la negociació del Brexit. Però els resultats dels comicis de juny deixen May en mans dels unionistes nord-irlandesos, amb els quals arriba a un acord de govern el 12 de juny.

19 de juny de 2017

Arrenquen les negociacions formals per pactar les condicions de la sortida, tal com estava previst abans de les eleccions britàniques.

8de desembre de 2017

El president de la CE, Jean-Claude Junker i Theresa May pacten les condicions de la ruptura. El govern britànic accepta la negociació que li planteja Brussel·les, que passa comprometre’a a pagar la factura del Brexit, garantir els drets dels ciutadans europeus al Regne Unit i a buscar un acord sobre la frontera amb Irlanda.

13 de novembre de 2018

Fonts del govern britànic informen d’un principi d’acord definitiu assolit “a nivell tècnic” entre els negociadors de les dues parts.

13-14 de desembre

L’últim Consell Europeu de 2018 podria ser l’escenari per a la signatura formal de l’acord.

21 de gener de 2019

És la data definitiva perquè la primera ministra presenti un acord al Parlament britànic.

29 de març de 2019

L’acord definitiu ha de ser ratificat pels respectius parlaments abans de la data prevista per a la sortida oficial del Regne Unit: el 29 de març del 2019, a les 12.00 hores (11 hores a Londres).

Al final d’aquest termini hi ha la possibilitat de prorroga de les negociacions, però només si hi es tan d’acord els 27 membres de la UE.

Període de transició

Un cop es tanqui el procés amb acord es preveu un període de transició des de la data en què Londres marxi de la UE fins al 31 de desembre de 2020, durant el qual es continuarà aplicant la legislació comunitària al Regne Unit, tot i que Londres ja podrà negociar els seus propis acords comercials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes