Política

Govern, PSC i comuns enceten avui un espai de diàleg incert

Exploren un format de reunions fora dels focus que tindrà l’obstacle central en l’autodeterminació i el judici

Ciutadans, la CUP i el PP rebutgen la primera trobada a Palau

El president Torra ha convocat per a avui a les quatre de la tarda al Palau de la Generalitat “l’espai de diàleg amb els grups parlamentaris”, una iniciativa sol·licitada pel PSC i aprovada al Parlament que pretén formalitzar trobades periòdiques entre les forces polítiques per rebaixar el clima de recels i desconfiances, iniciar un diàleg i explorar acords. Com en la primera reunió entre els presidents Torra i Sánchez, no s’espera res més d’aquesta primera presa de contacte que no sigui continuar parlant amb certa regularitat.

Però amb el principal obstacle de la manca d’acord en l’autodeterminació i el judici als presos polítics, aquest nou espai no genera gaires expectatives, com a mínim, a l’inici. Ningú espera avui ni tan sols concrecions –encara menys acords– i la continuïtat és incerta per les línies vermelles. El president Torra vol que l’espai de debat tingui continuïtat però posa com a condició que s’ha de parlar de tot –d’habitatge, sanitat o pobresa però també del dret d’autodeterminació i dels presos. En aquest sentit, fonts de Presidència defensen que l’acord parlamentari que ha conduït a la reunió deixa clara la premissa d’un diàleg sense límits en el contingut. A més, indiquen que potser és la negativa a parlar de tot la raó perquè Ciutadans o el PP es neguen a assistir al nou marc.

Ciutadans justifica la seva absència perquè, defensa, el diàleg s’ha de fer en públic en el ple del Parlament. La CUP hi veu una maniobra per explorar un acord que acati el marc constitucional espanyol. El PSC, crític amb la negativa de Cs, el PP i la CUP tenint en compte que la iniciativa és un mandat del Parlament, defensa un format allunyat dels focus que permeti generar una confiança suficient per explorar acords. “No hi ha dreceres per intentar construir un consens entre persones que pensen molt diferent. Caldrà una feina perllongada i, en ocasions, discreta”, va indicar ahir Miquel Iceta en la presentació de l’extens document que avui portaran a Palau.

Parlar de tot i amb tots

Un consens avui impossible en el problema de fons perquè Torra, JxCat, ERC i Catalunya en Comú posaran sobre la taula el dret d’autodeterminació, un dret que Iceta va reafirmar ahir que el PSC no considera que Catalunya tingui ni que càpiga a la Constitució. Tanmateix, el document que els socialistes ja han fet arribar a tots els grups parlamentaris només tanca explícitament la porta a la via unilateral però no fa cap referència a l’autodeterminació i defensa “dialogar sempre, de tot i amb tots, encara que no s’arribi a cap acord”. De fet, Iceta es dona per satisfet si avui a Palau s’acorda continuar amb aquest espai de diàleg.

D’altra banda, Catalunya en Comú plantejarà una via a mig camí entre la del govern –negociar directament un referèndum amb l’executiu espanyol– i la negativa dels socialistes a abordar-la. En el document també avançat ahir, els comuns proposen dues vies. La primera, jurídicament vinculant, suposaria aprovar per majoria absoluta al Congrés una llei de la claredat a la canadenca que determinaria quan es pot celebrar un referèndum, el procediment i condicions, la interpretació del resultat i el termini en què es podria repetir el plebiscit en cas de resultat negatiu. L’altra via, d’un referèndum consultiu que ja permet la legislació actual, també requeriria majoria absoluta al Congrés.

Pels socialistes el desacord de fons no pot bloquejar el diàleg i cal avançar en mesures polítiques, econòmiques o socials que ja han tingut majoria al Parlament en aquest mandat: “Conscients que no estem cercant en aquests moments solucions definitives.” Per als socialistes, “un clima de diàleg” pot ajudar també els presos i no dubten a suggerir “la renúncia expressa a vies unilaterals i il·legals” per contrarestar “l’obsessió dels jutges que el procés unilateral encara no ha acabat”, en paraules d’Iceta. El vicepresident Aragonès i les conselleres Artadi i Capella acompanyaran Torra en la reunió d’avui, en què ha convocat els presidents i un membre de cada grup parlamentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona