Política

El mateix Suprem

El PP perpetuarà Lesmes com a president en funcions ‘sine die’

El PSOE, el PP i Podem no renoven el poder judicial i retiren els jutges que s’havien de votar al Congrés per la renúncia de Marchena

Destituït l’advocat de l’estat afí a la rebel·lió

Quan José María Aznar va triar com a hereu Mariano Rajoy i aquest va perdre les eleccions del 2004 en contra de tot pronòstic, el PP va descobrir que tenia a l’abast un últim ressort per controlar la justícia des de l’oposició: no negociar amb el PSOE cap renovació dels òrgans i així prolongar els magistrats afins en funcions als càrrecs per retenir una judicatura conservadora que ja no reflectia les urnes. Si bé el líder del PP, Pablo Casado, havia gosat bastir –amb Rafael Catalá de negociador– un pacte amb Pedro Sánchez per renovar el poder judicial, la renúncia de Manuel Marchena a presidir el Tribunal Suprem després de ser identificat pel senador Ignacio Cosidó com el peó del PP que controla el judici de l’1-O i la sentència “pel darrere” anima el PP a tornar al vell manual. Després d’arrossegar ahir el PSOE i Podem a retirar tots els jutges candidats a vocals que havien de ser votats avui al Congrés, segons fonts parlamentàries el PP perpetuarà Lesmes al capdavant del Suprem sine die tot i que hauria de cessar el 4 de desembre.

El dia abans d’haver de votar al Congrés la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l’òrgan de govern dels jutges, el PP, el PSOE i Podem van formalitzar la retirada formal dels seus candidats. La marxa enrere del PSOE arribava minuts abans de la cita que tenien a la comissió de nomenaments del Congrés José Miguel Castillo i Blas Jesús Imbroda, que ja no van acudir a l’examen. Poc després, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va comunicar que s’anul·lava la votació d’avui. “El seu govern, senyor Sánchez, ha malmès l’acord filtrant el nom del president abans dels vocals del CGPJ”, retreia Casado a Sánchez. “Al seu costat, Rajoy és un moderat i és més seriós”, replicava el president al líder del PP.

Destituït Edmundo Bal

L’escalada entre govern i oposició va anar a més en saber-se que l’advocat de l’estat en cap del penal, Edmundo Bal, havia estat destituït per l’advocada de l’estat, Consuelo Castro, i ja no serà present al judici de l’1-O. Bal era un creient en la rebel·lió violenta i es va negar a firmar l’escrit d’acusació perquè recollia només els delictes de sedició i malversació.

El caos al poder judicial que deixa el frustrat ascens de Marchena és descomunal, perquè els noms dels magistrats apareixen com a cremats per al futur i les associacions judicials es pregunten qui serà ara el valent que voldrà formar part d’una futura llista de vocals pactada entre el PP i el PSOE i qui serà el més valent encara que voldrà presidir el CGPJ i el Suprem amb l’actual procediment de designació bipartidista. Entre els jutges cremats hi ha el sentenciador del cas Gürtel, José Ricardo de Prada, i el jutge que va portar a Europa les clàusules sòl, José María Fernández Seijo.

Tant al PSOE com al PP –i a Podem– admeten que ara tindran molt difícil reclutar nous voluntaris i el futur mira al Senat, on ara hi ha en tramitació –està en la fase d’esmenes– una reforma de la llei orgànica del poder judicial. “Volem agrair el compromís de les persones que havíem proposat i demanar-los disculpes pel lamentable espectacle que ha donat el PP”, adduïa la portaveu del PSOE, Adriana Lastra. “És humiliant en termes institucionals”, afegia Gloria Elizo (Units Podem).

Interinitat sense límit

A favor de la perpetuació del tàndem Lesmes-Marchena, els dos patrocinadors de la teoria de la rebel·lió violenta a Catalunya plasmada pel jutge instructor Pablo Llarena, hi juga l’aritmètica: el Congrés exigeix una majoria de tres cinquenes parts que és impossible sense el PP. I això regala al PP el poder de vet infinit, perquè no hi ha escrit enlloc cap límit al temps que els jutges del CGPJ poden sobreviure amb el mandat caducat.

Amb un calendari ple de cites electorals –de les andaluses del 2 de desembre a les municipals i autonòmiques del 26 de maig–, el PP no té cap incentiu per negociar quan ara té un CGPJ i un Suprem conservadors. Fonts parlamentàries, de fet, imputen la filtració del Whatsapp de Cosidó –home de Casado– vantant-se de controlar el Suprem gràcies a Marchena a sectors del vell PP que no entenen que, controlant ja el poder judicial, la negociació de Rafael Català i la ministra Dolores Delgado regalés al PSOE i a Podem una nova majoria progressista al CGPJ.

LA FRASE

Senyor Sánchez, el seu govern ha malmès l’acord filtrant el nom del president abans dels vocals del CGPJ
Pablo Casado
president del pp

Un assaig del judici, abans de Nadal

El Tribunal Suprem celebrarà la vista per resoldre les qüestions prèvies plantejades per les defenses dels divuit acusats en la causa del procés, especialment la no-competència de l’alt tribunal per jutjar-los, la setmana abans de Nadal, entre el 17 i el 21 de desembre, segons Efe.

Serà un assaig del judici contra els independentistes catalans, previst per a mitjan gener o al febrer, ja que els penalistes exposaran els seus arguments davant els set magistrats, amb Manuel Marchena de president, que els jutjaran per rebel·lió. En la vista, els acusats no han d’estar-hi presents. Marchena va ser qui, en admetre la causa al Suprem, va obrir la porta al delicte de conspiració a la rebel·lió, que implica la meitat de penes. La vista implica, a més, que el Suprem ha paralitzat el termini de deu dies que havia donat als acusats per presentar el escrits de defensa. Una defensa ha demanat que el termini s’ampliï a 30 o 90 dies. Paral·lelament, el Suprem haurà de decidir si admet a tràmit o no les recusacions del jutge Marchena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona