Política

Els indígenes americans titllen Borrell de “racista”

El ministre d’Exteriors va dir que la independència dels EUA va consistir a “matar quatre indis”

El Congrés en debatrà la reprovació pel cas Abengoa

La polèmica sobre Josep Borrell no para de créixer. Poques hores després que hagi revifat l’escàndol per l’ús d’informació privilegiada en la venda d’accions seves d’Abengoa quan n’era conseller, Borrell ha tornat a posar-se a l’ull de l’huracà negant el genocidi dels nadius americans. Així, en un acte a la Universitat Complutense sobre la Unió Europea com actor econòmic i social que protegeix els seus ciutadans el ministre va dir: “Els Estats Units van néixer amb una independència pràcticament sense història, l’únic que van fer va ser matar quatre indis. A banda d’això, va ser molt fàcil.”

El genocidi practicat pels colons europeus va exterminar cap a 12 milions de persones i de nacions senceres, segons diverses fonts historiogràfiques. L’any 1900 quedaven sols 237.000 nadius americans, que a més havien perdut el 97,7% del seu territori.

En una piulada a Twitter, el Moviment Indígena dels Estats Units (AIM) va respondre ahir a Josep Borrell: “El racista ministre d’Exteriors d’Espanya, Josep Borrell, diu que sols van matar quatre indis sobre la nostra història abans de la independència. És una forma supremacista, negacionista i patètica de descriure el genocidi.” L’AIM, nascut el 1968 per millorar les condicions de vida i defensar els drets dels indígenes, també va aprofitar la piulada per solidaritzar-se amb el procés independentista. Responent-los, el president Carles Puigdemont s’ha “solidaritzat” i ha mostrat “el respecte amb tots els pobles americans”, recollint també els qualificatius contra Borrel dels indígenes i afegint-hi que “la Unió Europea no hauria de tenir un ministre com aquest”. Precisament ahir, el PDeCAT va presentar al Congrés dues iniciatives per demanar la reprovació, en ple i comissió, de la gestió de Josep Borrell, i instar-lo també a dimitir després de la multa de 30.000 euros per l’ús d’informació privilegiada en el cas Abengoa. El PDeCAT ja va presentar una moció al Senat per reprovar-ne la gestió el passat 6 de novembre, però no va prosperar pels vots de la majoria del PP, el PSOE i Ciutadans a la cambra alta. Podem s’hi va abstenir, però ara també en demana la dimissió.

LA XIFRA

12
milions d’indígenes
van ser exterminats pels colonitzadors europeus. El 1900, sols quedaven 237.000 nadius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona