Política

Girona dona quatre mesos a Agissa per fer l’inventari

·

L’alcaldessa afirma que és un pas més cap a la municipalització del servei d’aigües

L’oposició retreu al govern que va tard i demana convocar la taula per l’aigua

“Ja es preveia l’obligatorietat, però no s’havia fet fins ara”

L’Ajuntament de Girona requereix a la part privada d’Agissa que en un termini màxim de quatre mesos presenti un inventari valorat de les seves instal·lacions. El ple va aprovar ahir per unanimitat aquest pas per “continuar avançant cap a la millora en el seu coneixement i saber quin és el model de gestió públic òptim”, va assegurar l’alcaldessa, Marta Madrenas. “Una part fonamental d’aquest procés és saber l’estat de les instal·lacions per a la futura reversió”, va afirmar, i és per això que es treballa “en rigor i transparència”.

Des del PSC, Sílvia Paneque va denunciar la inactivitat del govern de CiU per a la municipalització de l’aigua de la ciutat, i el va instar a actuar i convocar la taula de municipalització de l’aigua. “El que està fent el govern de CiU és pura retòrica, fer veure que es fan coses quan en realitat no s’està fent res”, va denunciar. La portaveu dels socialistes va dir que no troba massa sentit que Madrenas anunciés l’inici dels tràmits de municipalització, ja que, segons el seu parer, és una decisió del nou govern, ni que presentés ahir una proposta d’acord sobre inventari quan “s’ha de portar a terme de totes totes per llei”.

Per la seva banda, la CUP-Crida per Girona va valorar positivament tenir més informació sobre Agissa, que aporta “transparència on abans hi havia opacitat, i gestió on abans hi havia deixadesa”. En tot cas, la portaveu cupaire, Laia Pèlach, va mostrar els seus “dubtes” durant el ple ja que mai, durant els 7 anys de govern de CiU, s’havia sol·licitat aquest inventari. “Tot just avui estem fent aquest pas”, va lamentar Pèlach, que alhora va sostenir que la seva formació té també dubtes sobre el camí que està fent el govern de la ciutat per la municipalització de l’aigua. “Cal convocar la taula per l’aigua, val la pena donar comptes i explicar en quin punt estem”, va exigir Pèlach.

“Un acte de fe”

A Martí Terés (ERC-MES) el va “sorprendre” també que a un any i escaig de tirar endavant la municipalització de l’aigua “encara a hores d’ara” no es tingui l’inventari. “És una acció relativament senzilla, amb un simple llistat informàtic ho tindríem enllestit”, va dir. En aquest sentit, Terés va revelar que el govern municipal demana “altre cop un acte de fe”, ja que segons va denunciar no tenen cap informació de com està el procés de municipalització.

Així mateix, la portaveu de Cs, Miriam Pujola, va celebrar la proposta de reclamar un inventari d’Agissa perquè “contribueix a la tasca d’ordenació”. “Ja es preveia aquesta obligatorietat, però no s’havia fet fins ara, i cal prendre mesures ja”, va dir.

Marta Madrenas, troba “comprensible” la preocupació dels partits polítics a l’oposició, però va demanar “tranquil·litat” ja que es tracta d’una qüestió “que no és senzilla”. Per això va dir: “Hi dediquem tots els esforços tècnics i humans.”

LES FRASES

Una part fonamental d’aquest procés és saber l’estat de les instal·lacions per a la futura reversió
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
El que està fent el govern de CiU és pura retòrica, fer veure que es fan coses quan en realitat no es fa res
Sílvia Paneque
portaveu del psc a girona

Endesa serà altre cop la subministradora elèctrica

El ple municipal va aprovar ahir també la pròrroga del contracte del subministrament energètica per al 2019, que serà a mans d’Endesa, en el marc de l’acord establert a les entitats locals de Consorci Català pel Desenvolupament Local. “No totes les empreses poden participar en aquests concursos i en unes condicions que necessita aquest Ajuntament”, alertava la regidora Maria Àngels Planas. “Cal deslligar els problemes que tenim amb els talls elèctrics d’aquesta contractació”, demanava ahir durant el ple. Però part de l’oposició no hi està d’acord i així ho va manifestar. “La situació ha empitjorat, i el problema no el tenim només en un barri“, alertava la líder del PSC, Sílvia Paneque. “Pagarem 1,4 milions d’euros a Endesa quan tenim tants problemes”, i va afirmar que els talls de llum no estan només vinculats al frau elèctric, sinó en gran mesura al fet que les instal·lacions estan obsoletes. “Endesa és una empresa que té 25 milions de benefici, i és la responsable del boicoteig constant a la llei de pobresa energètica”, va afirmar el regidor de la CUP-Crida per Girona, Lluc Salellas, que va retreure al govern de Madrenas que no hagi fet cap pas per tenir una “sobirania energètica”. Salellas va lamentar que es renovi el contracte “sense garantia que les coses canviïn”. En la mateixa línia, el regidor d’ERC-MES, Martí Terés, va assegurar que s’ha “desaprofitat l’ocasió de tenir capacitat negociadora directament amb l’empresa”. “Endesa ens maltracta a tots sistemàticament, forma part de les seves pràctiques”, va dir.

Deroguen l’adhesió als Borbons que es va aprovar durant el franquisme

Òscar Pinilla

El ple va aprovar la moció presentada per la CUP-Crida per Girona per derogar l’adhesió de la ciutat a la figura de Joan Carles de Borbó i a la monarquia espanyola que es va aprovar el 28 de novembre de 1975 durant el govern franquista a la ciutat. “És un exercici de memòria històrica i una proposta per dignificar la ciutat”, va dir el regidor de la CUP-Crida per Girona Lluc Salellas, que va recordar que l’adhesió als Borbons es va aprovar “en un moment que el ple no era democràtic”. “Viu ancorat en el passat, viu en el passat, superi la rancúnia, parlem de futur”, va recriminar a Salellas la regidora del PP Concepció Veray. En la mateixa línia es va pronunciar Elisabeth Riera (PSC), que va reclamar “propostes de futur” i que la moció de la CUP “no aportava res de positiu”. En contra es va pronunciar el regidor al govern Carles Ribas, que valorava que la moció és una “reafirmació d’una idea global molt clara de pensament i d’entendre el futur d’aquesta societat”. “El sistema amb què ens hem de regir ha de ser una república i no un feudalisme, com és l’actual”, va dir. La regidora d’ERC-MES, Maria Mercè Roca, va considerar la proposta de la CUP com la ja aprovada al ple de declarar la monarquia “persona non grata”. La moció va tirar endavant amb els vots a favor de CiU, ERC i CUP, i en contra del PSC, PP i Cs.

Suport a la vaga de fam

El ple també va aprovar la moció presentada per la CUP, CiU i ERC en suport dels presos polítics que estan fent una vaga de fam per denunciar l’actuació del Tribunal Constitucional, que amb la seva manera de procedir davant dels recursos d’empara presentats pels presos polítics evita l’accés de les seves peticions als tribunals europeus i internacionals. El text va tirar endavant amb el suport dels tres partits polítics, a qui es va sumar el PSC. Cs i PP hi van votar en contra. La portaveu de Cs, Miriam Pujola, va ser especialment dura assegurant que Sànchez, Turull, Rull i Forn fan la vaga de fam “de cara la galeria” i titllant-los de “figurants mediàtics”. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va denunciar “la manca d’humanitat” de Pujola, que es va “mofar” dels presos, polítics, segons les paraules del regidor Carles Ribas. “No sé si està al ple o en un míting de Vox”, va dir Ribas.

Madrenas: “Els Mossos es van extralimitar”

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar ahir en el ple que alguns agents antidisturbis dels Mossos d’Esquadra es van “extralimitar” durant la càrrega policial de dijous passat. “No són acceptables, són recriminables i cal que s’assumeixin responsabilitats”, va dir Madrenas, que va lamentar que alguns agents van fer ús “desproporcionat de la força”. Alhora va denunciar que hi hagi partits que “tensin les coses fins a un límit intolerable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona