Política

May avisa que rebutjar l’acord del Brexit abocaria el país a un “territori inexplorat”

La primera ministra del Regne Unit confirma que portarà el text al Parlament la tercera setmana de gener

La dirigent conservadora confia obtenir noves garanties per part de la UE que donin més “confiança” als euroescèptics

La primera ministra del Regne Unit, la conservadora Theresa May, ha advertit que el Regne Unit s’endinsarà en terra incògnita si el Parlament rebutja l’acord del Brexit al que ha arribat amb la Unió Europea (UE).

La cap de govern ha confirmat aquest diumenge en una entrevista amb la BBC que té la intenció de portar el document ala Cambra dels Comuns durant la tercera setmana de gener. La votació s’havia de fer al desembre però May va decidir ajornar-la perquè no tenia garantit el suport d’una majoria parlamentària.

May ha alertat que “si l’acord no resulta aprovat ens endinsarem en un territori inexplorat”. “No crec que ningú pugui dir exactament què passaria, en termes de la reacció que veuríem al Parlament”, ha afegit.

La premier britànica ha insistit que confia obtenir en els propers dies noves garanties per part de la UE que atorguin “confiança” als crítics amb el pacte sobre que el mecanisme de salvaguarda per evitar una frontera dura a Irlanda del Nord no es convertirà en un arranjament permanent.

La preocupació entorn d’aquest assumpte és el principal punt que ha portat al sector més euroescèptic dels conservadors i els seus socis del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP) a oposar-se a l’acord.

La primera ministra britànica ha deixat clar que rebutja la convocatòria d’un segon referèndum sobre el Brexit, atès que seria una “falta de respecte” al resultat de la consulta de juny de 2016, en la qual el 51,9 % dels votants van optar per abandonar la Unió Europea (UE).

A més, ha assenyalat a més que no queda temps per organitzar un referèndum abans del 29 de març, la data assenyalada per a la ruptura, per la qual cosa aquesta opció obligaria a retardar el Brexit.

A l’espera de noves concessions per part de Brussel·les que facilitin el pas de l’acord per la Cambra dels Comuns, la dirigent conservadora ha avançat que en els propers dies anunciarà noves “mesures” per tractar de convenç els tories euroescèptics i el DUP.

En primer lloc, preveu anunciar “mesures en relació amb Irlanda del Nord”. I en segon lloc desvelarà un pla per atorgar “un major rol al Parlament” de cara a les futures negociacions sobre la relació comercial que establiran Londres i Brussel·les després de la sortida britànica del bloc comunitari.

En l’entrevista amb la BBC, May ha insistit que no té intenció de convocar unes eleccions generals anticipades i ha reafirmat, com ja va fer al desembre, que no es presentarà com a candidata del Partit Conservador als comicis previstos per al 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia