Política

Incomplint l’Estatut tot i l’alça

El pressupost de Sánchez no arriba al 19% promès i la inversió és d’un 16,8%

Els 2.051 milions se sumen als 200 de pendents del 2008 i salten fins al 18,5%, per sobre del 13% de Rajoy

ERC i el PDeCAT dicten sentència el 13 de febrer

La promesa del president Pedro Sánchez que el pressupost del 2019 compliria la previsió de l’Estatut que Catalunya rebi en inversió el percentatge del seu pes en el PIB estatal –ara del 19,2%%– es va plasmar ahir en un incompliment. Els comptes registrats al Congrés per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, destinen a Catalunya 2.051 milions, un 16,8% del total estatal i superior al 13% que hi invertia Mariano Rajoy el 2018 i el 2017 tot i dependre del vot clau d’un partit d’origen català com Ciutadans. El govern de Sánchez sosté que, si se li sumen els 200 milions pendents del 2008 que han estat reconeguts pel Suprem, la xifra ja és de 2.251 milions, aleshores el percentatge escala fins al 18,5% i això és complir l’Estatut. “El 18,5% i el 19% són xifres similars. Es compleix l’Estatut”, sosté Montero. Sánchez afronta ara un mes de vertigen en què per salvar els comptes i tenir oxigen fins al 2020 depèn del vot d’ERC i el PDeCAT, que es mantenen en el no i que dictaran sentència el 13 de febrer quan es votin al Congrés les esmenes a la totalitat amb què el PP i Ciutadans volen enterrar els números socialistes.

El capítol de la inversió territorialitzada és el que mesura el compromís d’un pressupost estatal amb cada indret, i les xifres de Sánchez per al 2019 es presten a un equívoc per culpa d’un asterisc. Si bé el mateix govern espanyol admet que s queda 2,4 punts per sota del que diu l’Estatut, amb el 16,8%, l’asterisc dels 200 milions addicionals –admesos pel Tribunal Suprem en una sentència com a pendents del 2008 precisament per la disposició addicional tercera– permet un ball de xifres. El salt inversor de Sánchez és d’un 66% i es tradueix en 701 milions més (901 milions amb la suma de l’asterisc) respecte dels 1.349 milions previstos per Rajoy en el pressupost del 2018, que seran els que Catalunya torni a rebre si Sánchez ha de prorrogar els números heretats del PP en la moció de censura.

En el repartiment, Catalunya només queda per sota d’Andalusia –2.132 milions (17,5% del total)– i gairebé duplica el que rep la tercera, Madrid, que amb 1.249 milions obté el 10,3% del total. El quart lloc és per al País Valencià, amb 1.189 milions (9,8%). “Sánchez premia els traïdors i colpistes i humilia els madrilenys castigant una regió lleial i solidària”, resumia el president de Madrid, Ángel Garrido. “És un pressupost que naixia a la presó [de Lledoners] i que morirà a les urnes”, vaticinava la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat

651 milions a rodalies

El lot català es completa amb la partida inversora del Ministeri de Foment de 1.875 milions, un terç dels quals, 651 milions, van a la xarxa de rodalies i dupliquen els 331 milions de Rajoy, amb un augment d’Adif en el manteniment de la línia que passa de 98,5 milions, el 2018, a 250,91 milions, el 2019, i amb una partida de 64,8 milions per a l’accés de rodalies a la nova terminal de l’aeroport del Prat. Pel ministre José Luis Ábalos, això no molesta ningú. “Militin on militin i votin el que votin, tots els catalans estaran encantats, no crec que hi hagi cap català que se senti català a qui li molesti que arribin aquestes inversions”, sosté Ábalos. A més de rodalies, la partida per al corredor mediterrani escala dels 36,5 milions del 2018 a 319,5 milions ara amb Sánchez. “Menys demagògia”, va receptar Ábalos a qui, com Garrido, veu un tracte de favor a Catalunya.

8 de febrer: esmena o no

El calendari parlamentari té una primera data clau el divendres 8 de febrer, que és l’últim dia per registrar una esmena a la totalitat tant per al PP i Cs –que ho faran– com per a ERC i el PDeCAT –que no ho volen revelar ara. El ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, però, augura que l’independentisme oferirà oxigen a Sánchez: “ERC i el PDeCAT no presentaran esmena a la totalitat al pressupost ni donaran suport a cap altra que es presenti, amb la qual cosa permetran el seu debat parlamentari.” Cinc dies després, el 13 de febrer, ERC i el PDeCAT –tant si presenten esmena o com si no, perquè es pot presentar i retirar a última hora–, junt amb el PNB, dictaran sentència amb el seu vot. Però ara fins i tot Podem eleva la cautela. “No hi haurà pressupost si no es compleix punt per punt el firmat per Sánchez i Pablo Iglesias”, avisa la portaveu de Podem, Irene Montero.

La meitat va a pensions

Per estovar el no d’ERC i el PDeCAT, la ministra Montero va aclarir que els seus són números modificables: “Quan entra al Congrés pertany als grups, per descomptat que aquest pressupost és una proposta, a partir d’aquí els grups els poden modificar.” A més de les inversions, el pressupost fa un salt social “per blindar l’estat del benestar” amb augments del 59% a la dependència, del 41% a l’habitatge i del 40% en infraestructures. La despesa de les pensions ja suposa gairebé la meitat dels comptes, 153.000 dels 345.000 milions.

A més del rei Felip VI, a qui eleva l’atribució un 1,4% (100.000 euros més) fins als 8 milions, Sánchez s’apuja el sou un 2,5% (fins als 82.978 euros) com els funcionaris de l’Estat.

LES FRASES

No hi sumem els 200 milions perquè no ho vol la Generalitat. El 18,5% i el 19% són xifres similars, complim
María Jesús Montero
ministra d’hisenda
Dels 1.875 milions de Foment, 651 van a rodalies, i els catalans estaran tots encantats votin el que votin
José Luis Ábalos
ministre de foment
ERC i el PDeCAT no presentaran esmena a la totalitat ni en votaran cap altra i permetran que es debatin
Josep Borrell
ministre d’afers estrangers
Sánchez premia els traïdors i colpistes i humilia els madrilenys castigant una regió lleial i solidària
Ángel Garrido
president de la regió de madrid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona