Política

Guaidó es proclama president

El president de l’Assemblea Nacional anuncia que pren el poder a Veneçuela

Trump reconeix el líder opositor com a cap d’estat interí legítim

Maduro trenca relacions diplomàtiques amb els EUA

L’oposició al govern del president veneçolà, Nicolás Maduro, va fer ahir una demostració de força amb les manifestacions que van aplegar milers de persones als carrers de les principals ciutats del país i amb l’autoproclamació del líder del Parlament, Juan Guaidó, com a “president encarregat de Veneçuela”.

“Avui, 23 de gener del 2019, en la meva condició de president de l’Assemblea Nacional, invocant els articles de la Constitució [...] davant Déu totpoderós, [...] juro assumir formalment les competències de l’executiu nacional com a president encarregat de Veneçuela”, va dir Guaidó davant centenars de milers d’assistents a la marxa opositora de Caracas. El líder opositor va explicar que feia aquest pas per “aconseguir el cessament de la usurpació, [instaurar] un govern de transició i tenir eleccions lliures”.

La iniciativa de Guaidó va ser avalada, de seguida, pel president dels Estats Units, Donald Trump, a qui va faltar temps per anunciar que reconeixia el president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela com a president legítim “interí” del país sud-americà, un pas amb el qual busca augmentar la pressió contra el govern de Nicolás Maduro. “Avui, reconec oficialment el president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, com el president interí de Veneçuela”, va proclamar Trump, que va argumentar la seva decisió pel fet que, segons el seu parer, “l’única branca legítima de govern degudament triada pel poble veneçolà, l’Assemblea Nacional va invocar la Constitució del país per declarar il·legítim Nicolás Maduro i, per tant, l’oficina del president, vacant”.

El president nord-americà va alertar que continuarà utilitzant “tot el pes del poder econòmic i diplomàtic dels Estats Units per pressionar per la restauració de la democràcia veneçolana” i va “encoratjar altres governs de les Amèriques” a avalar Guaidó com a president interí de Veneçuela, i “treballar de forma constructiva amb ells per donar suport als seus esforços per restablir la legitimitat constitucional”. “Continuem considerant que el règim il·legítim de Maduro és directament responsable de qualsevol amenaça que puguin presentar per a la seguretat del poble veneçolà”, va advertir.

El suport dels Estats Units al líder opositor veneçolà va ser replicat de seguida per diversos països americans com els governs del Brasil, Colòmbia, l’Equador, el Perú i el Canadà, que van explicitar el reconeixement de Guaidó com a “president de Veneçuela” després de la reunió que van mantenir en el marc del Fòrum de Davos, en la qual van participar els presidents del Brasil, Jair Bolsonaro; Colòmbia, Iván Duque; l’Equador, Lenín Moreno; i la vicepresidenta del Perú, Mercedes Aráoz. Mèxic, en canvi, continua reconeixent Maduro com a legítim president de Veneçuela, segons va dir el portaveu de la presidència, Jesús Ramírez Cuevas, que va assegurar que Maduro “és el president elegit democràticament”.

El desafiament de l’oposició es produeix en un moment de màxima tensió social i de protestes a Veneçuela per la delicada situació econòmica i política del país. Almenys vuit persones van morir en les protestes antigovernamentals, segons fonts oficials. La fiscalia va confirmar que dues persones van perdre la vida a l’oest de Caracas “en fets que no involucren funcionaris de l’ordre públic”. A més, s’estan investigant les circumstàncies de quatre morts més “en el marc de saquejos” que hi va haver a l’estat de Bolívar, al sud de Veneçuela. Per part seva, la governadora de l’estat de Táchira, Laidy Gómez, va assenyalar que cinc persones van rebre trets, i dos d’elles van morir.

Maduro va replicar amb contundència a la intervenció de Washington i va anunciar la seva decisió de “trencar relacions diplomàtiques i polítiques amb el govern imperialista dels Estats Units”. Des de la seu presidencial, el cap d’estat veneçolà va donar 72 hores al personal diplomàtic dels Estats Units que viu al país perquè l’abandoni. Mentrestant, el partit del govern, el Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV), va convocar ahir una “vetlla” al palau presidencial de Miraflores en defensa del president.

LES FRASE

Juro assumir les competències com a president encarregat de Veneçuela
Juan Guaidó
líder de l’oposició veneçolana
Utilitzarem tot el pes del poder dels EUA per pressionar per restablir la democràcia
Donald Trump
president dels estats units

Washington amenaça Maduro

El president dels Estats Units, Donald Trump, va advertir ahir que “totes les opcions estan sobre la taula” per respondre en cas que el president veneçolà, Nicolás Maduro, no accepti que ha de lliurar el poder al president del Parlament veneçolà, Juan Guaidó. Així va respondre Trump a les preguntes dels periodistes sobre si es plantejava una intervenció militar a Veneçuela durant un acte a la Casa Blanca. Hores abans, havia estat el vicepresident nord-americà, Mike Pence, qui havia animat els veneçolans a participar en les protestes contra Maduro, convocades per l’oposició. “Com li vaig dir la setmana passada a [el president de l’Assemblea Nacional, Juan] Guaidó, el president Trump i els EUA donen suport amb determinació al poble veneçolà en la seva cerca per recuperar la seva llibertat davant el dictador Nicolás Maduro”, va dir Pence en un article al diari The Wall Street Journal. Caracas va acusar Pence d’haver ordenat actes violents al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona