Política

Peter Gabriel posa música a l’espot internacional de l’ANC

La versió catalana d’‘In your eyes’ de l’artista anglès acompanya el nou vídeo de la campanya #Makeamove

Interpretada per Joan Baez, Lluís Llach, Muñoz i Humet, també hi posa veu Gabriel

L’ANC va llançar ahir el nou vídeo de la campanya internacional #Makeamove amb la música de la cançó In your eyes cedida per l’artista i activista britànic Peter Gabriel amb l’objectiu de reivindicar el dret a l’autodeterminació a imatge d’altres drets assolits per les lluites civils, com el vot de la dona, els drets dels negres i dels gais, la independència de l’Índia i la caiguda del Mur de Berlín. El cantant impulsor de Genesis, que, posteriorment, en la seva carrera musical en solitari va abanderar la lluita pels drets humans amb cançons com Biko i participant en els concerts de suport a Amnistia Internacional, no només ha cedit la cançó, sinó que ha permès de canviar-ne part de la lletra de la traducció en català –Als teus ulls– i també ha col·laborat amb la seva veu –tot i que no surt al vídeo– en la interpretació que en fan la cantant nord-americana Joan Baez, Lluís Llach, Mario Muñoz i Gemma Humet.

La iniciativa ha estat possible per amistats encreuades i sorgeix el mateix dia del referèndum de l’1 d’octubre. Segons va explicar ahir el cantant Mario Muñoz, amic personal de Peter Gabriel des de fa anys, l’espurna va ser el cop emocional que va significar la repressió policial sobre els votants.

Amic de Gabriel i Comín

Muñoz recorda que, aquell mateix dia, Gabriel va expressar la seva repulsa per les xarxes socials després que ja havia signat el manifest Let Catalans vote. Aquells 2 i 3 d’octubre Muñoz va tenir la idea de demanar-li una col·laboració musical i, davant les conseqüències repressives de l’1-O i el 27-O, va anar creixent i agafant força. Perquè Muñoz i la seva dona, Andrea Villamata, també són amics personals de l’exconseller Toni Comín i la seva parella, Sergi Corbera, que han hagut de replantejar-se la seva vida a l’exili de Bèlgica per no anar a la presó.

Gabriel va oferir a Muñoz que triés la cançó que volgués del seu repertori. Un cop escollida In your eyes, Gabriel va acceptar que es pogués canviar el text del principi. La peça original és d’amor i, mantenint aquest fil, Muñoz va voler convertir-la en una “cançó d’amor per la llibertat”.

Una visita a la presó

Així, el cantant català va imaginar un relat simbòlic d’una conversa entre un pres polític i el seu ésser estimat a través del vidre del locutori de la presó. En la poca estona de la visita a la presó és on el pres veu la llibertat en els ulls –Als teus ulls– de la persona estimada. “Hem viscut tot el patiment personal i familiar [de Comín i Corbera], darrere d’aquests setze presos i exiliats hi ha setze famílies”, explica Villamata, assessora artística del projecte. També l’exconseller és qui els va posar en contacte amb Lluís Llach perquè participés en el projecte i els va suggerir que l’oferissin a l’ANC. Roger Rodés n’és el productor, hi ha col·laborat l’equip de Satélite K i l’equip tècnic de l’Assemblea ha fet el vídeo.

Muñoz agraeix a Peter Gabriel la “qualitat humana, el compromís i la valentia” per donar suport a la campanya i anuncia que, aviat, el mateix artista expressarà públicament el seu compromís. També la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va agrair a Gabriel el suport desinteressat, que ajudarà a la projecció internacional de la campanya que denuncia que el dret a l’autodeterminació sigui tractat com un crim, i tenint en compte que “la causa catalana sabem que, de vegades, no és la més fàcil de defensar arreu”.

“Minoria de bloqueig” al Congrés

L’ANC vol recaptar 100.000 euros de donatius, el pressupost a gastar en la campanya, dels quals ja ha assolit 25.000 per mitjà de makeamove.cat. Anuncia actes en 33 ciutats del món organitzats amb altres persones, però la campanya publicitària es farà a París, Londres, Brussel·les, Berlín, Roma i Ginebra. Paluzie confia que les manifestacions de dissabte a Barcelona i del 16 de març a Madrid i la “vaga general” de dimecres retornin “la força i l’esperit de victòria” a la lluita pacífica del moviment independentista. Respecte a les eleccions generals, creu que els partits catalans hi poden ser si utilitzen la “minoria de bloqueig”, com aplaudeix que hagin fet ERC i PDeCAT mentre l’Estat mantingui presos i negui l’autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona