Política

Macron veta que els ‘armilles grogues’ es manifestin pels Camps Elisis de París

Després de les destrosses de dissabte, exhibeix duresa enmig de les crítiques d’inoperància de l’oposició

El cap de policia de la capital francesa és destituït

Davant la pressió de l’oposició conservadora, Emmanuel Macron accentua la seva aposta per la duresa per solucionar la crisi dels armilles grogues. El govern francès va anunciar ahir que prohibirà les manifestacions d’aquest heterogeni moviment d’indignació, en el cas que hi participin “elements ultres”. També va destituir el prefecte de la policia a París, Michel Delpuech.

Aquesta és la resposta de l’executiu centrista després de les nombroses destrosses i incendis que hi va haver dissabte passat en el marc de la protesta dels armilles grogues als Camps Elisis de París. Uns incidents que van suscitar un sentiment de déjà vu respecte als caps de setmana més tensos de principis de desembre i que va generar nombroses crítiques de la part dels Repúblicans (dreta) i dels sindicats de policia.

El primer ministre francès, Édouard Philippe, va reaccionar-hi anunciant també la prohibició de les manifestacions a la plaça Pey-Berland a Bordeus i la plaça del Capitol a Tolosa. Philippe va defensar que no es podien repetir els “esdeveniments intolerables” de dissabte passat. En total, unes 80 botigues van sofrir destrosses i 20 van ser saquejades, segons els comerciants de la famosa avinguda parisenca.

Arran d’aquests “actes criminals” dels grups d’agitadors, el primer ministre francès va anunciar un “reforç de la fermesa en la doctrina del manteniment de l’ordre”. Es veurà reflectida en un augment de les multes a aquelles persones que participin en manifestacions no declarades, entre altres mesures.

A més, Philippe va lamentar que “la polèmica per l’ús de les bales de goma hagi comportat que “es donessin consignes inadequades per reduir-ne l’ús”.

2.200 ‘armilles’ ferits

D’aquesta manera, es desentenia de la controvèrsia generada a França per la violència policial contra els armilles grogues. Després de quatre mesos de l’emergència d’aquest singular moviment, més de 2.200 manifestants han resultat ferits –la majoria d’ells pacífics– i 22 han perdut un ull.

Tot i que la policia francesa no ha pecat de ser gaire tova, “hi ha hagut una inoperància entre els alts comandaments”, va criticar ahir el diputat dels Republicans, Guillaume Larrivé. Així, dos mesos abans de les europees, l’oposició conservadora utilitza aquests incidents com una arma electoralista contra Macron. Plantejada com un “ultimàtum” per al jove president francès, la manifestació de dissabte va tenir lloc l’endemà del final del “gran debat nacional”. Una iniciativa que ha servit com una eficaç campanya de comunicació per a Macron, però que no ha calmat el malestar dels armilles grogues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia