Política

Ofensiva europea de Puigdemont

La seva defensa demana un “informe legal independent” per comparar la decisió del tribunal alemany i la sentència del Suprem

Espera que “en les pròximes setmanes” els belgues revelin “qui” va seguir el seu cotxe i “per què”

El president català a l’exili continua carregant les piles a Europa per combatre l’ofensiva judicial espanyola contra l’independentisme. En l’aniversari de la seva detenció a Alemanya, Carles Puigdemont ja porta entre mans una campanya per convertir-se en eurodiputat i tenir més veu a la capital europea, una demanda contra l’instructor de la causa de l’1-O a Bèlgica, una altra al Comitè de Drets Humans de l’ONU contra l’Estat espanyol i una denúncia per espionatge dels serveis secrets espanyols també en terres belgues. Ahir, a més, va anunciar que ha demanat un “informe legal independent” per contrastar la decisió judicial alemanya sobre l’euroordre i la futura sentència del Tribunal Suprem contra els dotze líders independentistes.

El polític gironí va tornar ahir a la presó de Neumünster per rememorar “un dia fosc” a la seva vida, però que, un any després, veu com “l’inici de la internacionalització” del procés. “És evident que el coneixement de la crisi catalana va millorar gràcies a la meva detenció a Alemanya”, va dir. I ahir, per marcar aquest aniversari, Puigdemont va explicar una altra acció per amplificar aquest cas.

L’equip jurídic de Puigdemont ha demanat a la Universitat de Berlín que compari la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein, a Alemanya, amb les pròximes conclusions del Suprem sobre el cas de l’1-O. Un equip liderat pel professor Florian Jessberger serà l’encarregat d’estudiar i comparar els casos en el marc de la llei europea i internacional. Segons el seu advocat Gonzalo Boye, esperen que aquest informe estigui a punt “mesos després” de la resolució del cas i creuen que serà “important” per poder nodrir encara més el recurs que interposaran a “futures instàncies”, especialment al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

Pel líder de JxCat, amb aquest estudi comparatiu “poden demostrar que hi ha dobles estàndards a Europa” en el cas de l’1-O. “Jo soc lliure, però els meus companys són a la presó”, va recordar amb relació a la decisió del tribunal alemany de no extradir-lo per rebel·lió. “Com pot ser que a la mateixa Europa, en el mateix espai i en el mateix estat de dret, hi hagi actituds contradictòries a l’hora d’afrontar uns mateixos fets?”, es va preguntar.

D’altra banda, Boye també va avançar que “en les pròximes setmanes” hi haurà notícies sobre el presumpte espionatge a Puigdemont durant el seu viatge frustrat de Finlàndia a Bèlgica. Les autoritats belgues continuen investigant el geolocalitzador al cotxe de Puigdemont a través de la fiscalia del Brabant Való i, segons la defensa de l’expresident, revelaran aviat “qui” va seguir el vehicle en el viatge des de Finlàndia cap a Alemanya i “per què”. “Donarà resultats i podrem saber moltes coses”, va assegurar Puigdemont durant la roda de premsa que va tenir lloc davant de la presó de Neumünster.

El líder de Junts per Catalunya va recordar que la policia espanyola va fer una piulada el dia de la seva detenció en què assegurava que l’operació havia estat coordinada pels serveis secrets espanyols i alemanys, però que després això “va ser negat en seu parlamentària”. Puigdemont confia que els belgues “aclareixin” qui va ser el responsable d’haver-lo seguit. “Algú haurà de donar explicacions”, va reivindicar.

Traducció del judici

A més de l’informe, el també advocat de Puigdemont i candidat de JxCat a les eleccions espanyoles, Jaume Alonso-Cuevillas, va anunciar que, “gràcies al suport de molts voluntaris anònims”, tot el procés del judici de l’1-O es traduirà a “diversos idiomes”, incloses les intervencions de magistrats, advocats i testimonis. L’objectiu serà posar aquestes traduccions “a disposició de la comunitat internacional” perquè juristes, polítics i mitjans d’arreu del món “puguin tenir coneixement” de “la vulneració de drets” que hi ha a l’Estat amb el judici contra els líders independentistes pel referèndum de l’1-O i la declaració d’independència.

Abans de la roda de premsa, Puigdemont va voler materialitzar un agraïment de caràcter cultural al centre penitenciari on va estar reclòs durant dotze dies amb la donació d’un centenar de llibres de la literatura catalana traduïts a l’alemany. “He volgut expressar la meva gratitud pel tractament que vaig rebre, molt professional i característic d’un sistema democràtic”, va dir.

LES FRASES

Aquest és el judici més important de la història judicial d’Espanya i dels més importants d’Europa
Jaume Alonso-Cuevillas
ADVOCAT DE PUIGDEMONT
És evident que el coneixement de la crisi catalana va millorar gràcies a la meva detenció
Carles Puigdemont
expresident de la generalitat

L’acció exterior catalana, en el punt de mira

El Tribunal de Comptes votarà en el ple de dijous un informe elaborat pel fiscal en cap del tribunal, Miguel Ángel Torres, sobre l’acció exterior de la Generalitat en els darrers anys. L’informe parteix d’un encàrrec que li van fer les Corts a finals del 2017. Ara, aquest avantprojecte està a punt i se sotmetrà a votació. Si el ple aprova aquest informe, es podria obrir un nou procediment per responsabilitat comptable de la Generalitat, tal com confirmen fonts del tribunal. Aquest procediment seria paral·lel a una altra investigació que està oberta al tribunal des del desembre sobre el possible ús de fons públics en l’organització de l’1-O. Investiga Carles Puigdemont, disset exmembres del govern i la interventora general, Rosa Vidal, per presumpta responsabilitat comptable per haver usat fons públics per fer el referèndum. També hi estan inclosos els exconsellers que van abandonar el govern abans de l’1-O. El tribunal ja ha admès a tràmit les demandes presentades per Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució, i una altra que va formular Miguel Ángel Torres. En la primera, es reclama als investigats 2 milions pels costos del referèndum i fins a 87 milions més pel cost de l’operació Copèrnic per enviar policies a Catalunya. En la demanda de la fiscalia, en canvi, no es fixa cap quantitat. Fonts del tribunal confirmen que aquest cas està encara en diligències prèvies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona