Política

International Trial Watch denuncia la durada excessiva d’algunes sessions del judici de l’1-O

Els observadors insisteixen en considerar “capcioses” algunes de les preguntes del Ministeri Fiscal

Assenyalen que les parts segueixen sense conèixer el calendari complet del judici

L’International Trial Watch, que coordina una trentena d’observadors del judici de l’1-O, denuncia en el seu informe setmanal la durada excessiva d’algunes sessions del judici. L’entitat indica que la primera sessió de la setmana passada “es va perllongar fins al punt que els acusats van estar més de 12 hores a la Sala”. Consideren que “jornades tan llargues comporten un alt nivell de fatiga” tenint en comte el trasllat a la presó i que s’hagin de llevar a les sis del matí per tornar al Tribunal, el que consideren que “afecta a la preparació de les seves defenses”. Apunten que “una setmana més queda comprovat com els horaris establerts en les diligències, amb la previsió de 30 minuts d’interrogatori per a cada testimoni, no resulta realista”. L’entitat també insisteix en diverses observacions que ha fet les altres setmanes, com en considerar “capcioses” algunes de les preguntes del Ministeri Fiscal.

L’impediment de confrontar els testimonis amb imatges o documents que els puguin fer entrar en contradicció és el primer dels elements de la setmana passada als que els observadors de l’ITW consideren que cal prestar atenció. Apunten que aquesta manca de confrontació “ha tingut una especial rellevància durant les tres sessions d’aquesta setmana” que s’han centrat en les inspeccions judicials dels dies 19 i 20 de setembre i el referèndum de l’1 d’octubre. Afegeixen que permetre aquestes imatges facilitaria la detecció de fals testimoni “com semblaven advertir, per exemple, les defenses el dia 19 respecte les respostes del Guàrdia Civil amb TIP K47019K”.

Els observadors diuen que alguns interrogatoris del Ministeri Fiscal als testimonis excedeixen l’objecte de la prova proposada, ja que el mateix Manuel Marchena hauria argumentat que els resums d’admissió de proves no contenen tota la informació de cada un dels testimonis. “Aquesta manca d’informació pot impedir una preparació adequada dels interrogatoris”, apunten. També lamenten que el jutge segueixi sense permetre que la part que no hagi proposat un testimoni li pregunti més enllà del que ha estat preguntat per la part proponent.

També es mostren preocupats per com es tracten certs fets que poden ser l’expressió de l’exercici de drets fonamentals com el de reunió o manifestació, així com “la criminalització d’aspectes ideològics”. Indiquen que naturalitzar aquest tipus de tractament pot tenir conseqüències més enllà del judici, en el que es denomina com ‘chiling effect’ o efecte desincentivador. Lamenten també la investigació d’uns mateixos fets per part de tres tribunals diferents, com en el cas dels interrogatoris de dimarts 19 a Núria Llorach, investigada pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona.

“El Ministeri Fiscal ha tornat a incórrer en preguntes que podrien ser suggestives o capcioses”, lamenten els observadors. Exposen que en els interrogatoris a diversos guàrdies civils “s’ha inferit un vocabulari amb indicis provats de violència que quedaran per demostrar en la fase documental”. Per exemple recorden que en l’interrogatori del 19 de març al Guàrdia Civil amb TIP 25979V el Ministeri Fiscal va dir que “hi va haver nous episodis de violència l’1-O” sense que s’hagués provat que els fets del 20 de setembre, interrogats amb anterioritat, haguessin estat violents.

Finalment, assenyalen que les parts segueixen sense conèixer el calendari complet del judici, ni tan sols l’ordre en què es practicarà la prova testifical, cosa que consideren que “dificulta enormement la preparació dels interrogatoris”. Per exemple exposen que el 19 de març les parts no van ser coneixedores de l’ajornament de la declaració del testimoni David Badal fins al mateix moment en què havia de comparèixer. Diuen que el desconeixement limita les possibilitats de desplegar una estratègia de defensa en funció del calendari establert.

Pel que fa als aspectes positius de la setmana passada, ITW exposa que el jutge “ha seguit limitant la formulació de preguntes on s’infereixen valoracions conclusives que poden condicionar la resposta del testimoni”.

La sisena setmana del judici els observadors de l’ITW presents van ser el vicepresident de l’Associació Americana de Juristes d’Argentina, Ernesto Moreau, i el professor del Departament de Dret Penal i Criminologia de la Universitat de Barcelona, Alejandro Forero. Aquesta setmana, que és la setena del judici, els observadors presents són el vicepresident de la Lliga Tunisiana per als Drets Humans (LTDH), Bechir Labidi; la presidenta de la Coalició d’Organitzacions Magrebines per als Drets Humans (CMODH) del Marroc, Khadija Riyadi, i l’advocada i directora d’Addameer, Sahar Francis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona