Política

L’Eurocambra aprova la nova directiva sobre els drets d’autor a Internet

El ple dona llum verda per 348 vots a favor i 274 en contra la normativa que ha generat controvèrsia per riscos per a la llibertat d’expressió en línia

Ara el text s’haurà d’aprovar formalment al Consell

L’Eurocambra ha aprovat una nova directiva que estendrà els drets d’autor a Internet. El ple ha donat llum verda aquest dimarts a la nova regulació per 348 vots a favor i 274 en contra. La normativa pretén que els titulars de drets, especialment els músics, intèrprets i guionistes, així com els editors de notícies, puguin negociar una remuneració per l’ús de les seves obres en plataformes en línia, com Youtube, Facebook i Google. La directiva finalment ha inclòs els polèmics articles 13 i 11. El primer exigeix a les plataformes que creïn filtres als continguts per controlar que no es violen els drets d’autor, mentre el segon obliga a aquells que publiquen fragments de notícies, com Google News, a pagar una llicència per fer-ho.

Aquestes mesures han generat controvèrsia per possibles riscos per a la llibertat d’expressió en línia. Ara el text s’haurà d’aprovar formalment al Consell, on seuen els estats membres, si bé aquests ja van donar el seu vistiplau informal al text aprovat aquest dijous.

La nova norma continuarà permetent que es puguin compartir articles de notícies sense generar drets per al mitjà, sempre que siguin només fragments “molt breus”, segons informa el Parlament Europeu. A més, continuarà sent possible penjar a Internet obres protegides per citar, criticar, revisar, caricaturitzar, parodiar o imitar.

Wikipedia exempta

Les enciclopèdies en línia no comercials com la Viquipèdia queden exemptes a la normativa. Wikipedia va llençar una forta campanya en contra d’aquesta reforma quan va començar el seu tràmit parlamentari a l’Eurocambra.

Amb aquesta normativa els autors podran reclamar també una remuneració addicional al distribuïdor que explota els seus drets quan l’acord original reporti uns ingressos desproporcionadament baixos en comparació amb els beneficis que obté el distribuïdor.

Crítiques a la normativa

La directiva dels drets d’autor a Internet ha rebut crítiques de certs sectors que consideren que la nova normativa podria limitar la llibertat d’expressió. “L’aprovació d’aquesta directiva suposa un cop dur per a la llibertat a Internet tal com la coneixem”, ha dit l’eurodiputat de Catalunya en Comú Ernest Urtasun.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona