Política

Iglesias vol un referèndum amb més opcions que sí o no

Podem porta en el programa electoral la consulta a Catalunya

“Que no facin jugar a percentatges o multireferèndums”, avisa Torra

El govern de Sánchez hi veu una línia vermella que no es pot creuar

La finestra que va obrir Miquel Iceta i que tant el PSOE sencer com el govern de Pedro Sánchez han tancat amb una desautorització monolítica, va ser reoberta ahir pel líder de Podem, Pablo Iglesias, que portarà en el programa electoral un referèndum a Catalunya que vagi mes enllà d’un sí o un no a la independència i incorpori opcions que “no tenen per què ser només dues”. Davant l’obertura a una consulta que no sigui binària sinó que inclogui una elecció entre esglaons diferents d’autogovern, el president Quim Torra va fer una crida des de Lisboa a no desnaturalitzar el significat d’un referèndum. “La qüestió és si el PSOE i Podem estan disposats a acceptar el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Que no ens vulguin fer jugar amb percentatges o multireferèndums”, va dir el president.

Iglesias, que paga un preu electoral en alguns indrets per la seva aposta pel dret a decidir, va dir que vol que Catalunya es quedi a Espanya, però que la “solució democràtica” per resoldre el conflicte polític català “ha de ser un referèndum”. “Quan es posa independència al referèndum, s’està tractant de condicionar-ne la direcció”, va lamentar, a l’hora d’evitar el binari sí o no.

“Una línia vermella”

Tot i que el mateix Iceta es va veure obligat a refer la seva reflexió sobre la idoneïtat de canalitzar un clam independentista que arribés al 65%, i el PSOE i la candidata Meritxell Batet se n’han desmarcat del tot, el debat preelectoral a un mes del 28 d’abril gira al voltant del debat territorial que precisament Pedro Sánchez volia ignorar per buscar el cos a cos en l’eix esquerra-dreta. Si bé Sánchez ja ha eliminat qualsevol al·lusió a la via federal i en els seus 110 compromisos amb l’Espanya que vols, en el punt 98 promet “enfortir el model autonòmic” i prou, ahir el govern es va sentir obligat a reiterar que “combat” l’independentisme. “No hi ha tal dret a referèndum, no hi ha tal dret a l’autodeterminació, no existeix a la Constitució, i aquest govern així ho ha vingut dient des del dia 1”, va sentenciar la ministra portaveu, Isabel Celaá, al final del Consell de Ministres i al costat de Meritxell Batet.

El rebuig al mer debat del dret a decidir, segons Celaá, es mantindria fins i tot encara que una futura investidura de Sánchez depengués del vot d’ERC i del PDeCAT. “Això és una línia vermella per a aquest govern, i per tant no preveiem res que tingui a veure amb això en relació amb la investidura”, advertia.

El mirall de Portugal

Des de Lisboa, Torra oferia a Sánchez el mirall de Portugal, “país que reconeix a la seva Constitució el dret a l’autodeterminació dels pobles”. Al Madrid oficial, però, l’article de la constitució portuguesa que es pren de referència per rebatre l’independentisme és l’article 6, que parla d’“estat unitari”.

Passant per alt que el mateix Iceta s’ha esmenat i que Sánchez no ho avala, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va aprofitar un dia més la ferida socialista i ho va fer amb la inexactitud d’imputar al president espanyol un aval que no ha donat. “El que plantegen els senyors Sánchez i Iceta d’acceptar un referèndum d’independència em sembla immoral”, va denunciar Rivera. “És l’acceptació que un ciutadà espanyol que viu a Lleida té un estatus diferent del d’un que viu a Terol”, va voler equiparar Rivera.

Des del PP, que com Cs es creu Iceta i no els desmentiments, Pablo Casado es va oferir com l’únic vot útil per aturar un referèndum català. “No ho tolerarem, i per això demano un vot majoritari a l’única alternativa que pot evitar que Sánchez, amb Puigdemont, Torra, Otegi i Iglesias, permetin aquest full de ruta per a la secessió de Catalunya”, va reclamar Casado. El líder de Vox, Santiago Abascal, en canvi, refuta la tesi del vot útil per la “covardia” del PP i reclama el vot per “suspendre l’autonomia i il·legalitzar els partits separatistes”. “Si amb 186 escons es van posar de genolls, imagineu-vos si en tinguessin 70: sortirien corrents!”, es mofa Abascal del PP.

LA FRASE

Em sembla immoral acceptar que un espanyol de Lleida té un estatus diferent del d’un que viu a Terol
Albert Rivera
president de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona