Política

El TS nega la llibertat als sis candidats que estan a la presó

El tribunal indica que la participació política no exclou la presó

Reitera que existeix el risc de fuga dels acusats

Afirma que ja són candidats i que, per tant, no existeix cap vulneració

El Tribunal Suprem ha decidit mantenir la presó preventiva per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, tots cinc candidats a les eleccions del 28-A, i també per a Forn, cap de llista a les municipals de Barcelona. Tots sis estan sent processats per delictes de rebel·lió i malversació i les seves defenses consideraven que es vulneraven els drets de defensa i participació política dels acusats a causa principalment de la durada del judici i dels continus trajectes que afebleixen el benestar dels processats i, conseqüentment, el seguiment del judici. A més a més, indicaven que la presó els impedia participar en els debats i les entrevistes que els corresponen com a candidats a les eleccions del 28-A.

Tanmateix, els magistrats no han considerat bons els nous arguments i entenen que res ha canviat respecte a les raons que ja van provocar la denegació de la llibertat provisional ordenada al gener. Així, els magistrats assenyalen que els acusats poden descansar al llarg del dia a les sales habilitades al Tribunal Suprem per dinar on també poden estudiar amb les seves defenses la marxa del judici. Segons el tribunal també se’ls ha permès seure al costat dels advocats per preparar i seguir el judici, per la qual cosa consideren que no es vulnera cap dret de defensa.

Quant a la participació política, el tribunal considera que el fet que siguin candidats ja garanteix el seu dret de participació política i, per tant, no existeix cap vulneració. Indiquen que ser candidat no exclou la presó preventiva, que els magistrats consideren necessària per garantir la presència dels acusats en l’actual fase del judici i encara més quan consideren que hi ha risc de fuga i descarten per ineficaç l’ús d’altres mecanismes per controlar-los els moviments.

LES FRASES

Es demana un debat sense detallar-ne les característiques ni l’acceptació d’altres candidats
resolució de la jec
El manteniment de la privació de llibertat és proporcionat i no vulnera el dret de participació política
Interlocutòria del tribunal suprem

Interior denega actes electorals a Soto del Real i Alcalá Meco

El Ministeri de l’Interior del govern espanyol ha denegat a ERC la petició de celebrar mítings a les presons, atès que el seu cap de llista en les eleccions estatals del 28-A, Oriol Junqueras, està en presó preventiva pel judici de l’1-O. Els republicans havien sol·licitat fer actes durant campanya a Soto del Real i Alcalá Meco. Interior fonamenta la negativa en raons de seguretat, per preservar la convivència als centres penitenciaris, per no interferir en el judici i per la necessitat de preservar la neutralitat pública, davant la possibilitat que altres partits fessin sol·licituds similars i dificultessin encara més les condicions de seguretat, a parer del ministeri.

Ahir a la nit, la Junta Electoral també va fer públic que denegava la petició que havia fet el candidat Jordi Sánchez de celebrar un debat electoral al centre penitenciari de Sota del Real.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona