Política

ERC proposa una llei d’“emergència democràtica” que vol penalitzar l’enaltiment al franquisme i al nazisme

Rufián també aposta per derogar la ‘llei mordassa’ i la de seguretat nacional

El número dos d’ERC per Barcelona a les eleccions generals, Gabriel Rufián, ha anunciat aquest dilluns que el grup parlamentari al Congrés presentarà una llei d’”emergència democràtica” per tal de protegir la democràcia i garantir el reconeixement i la protecció dels drets civils i polítics de tothom. En una atenció dels mitjans davant la conselleria d’Economia, Rufián ha defensat la iniciativa legislativa que contempla la penalització de l’apologia i l’enaltiment del franquisme, el feixisme, el nazisme i el nacional catolicisme. També aposta per la despenalització de les injuries a la corona i dels ultratges a Espanya, la derogació de la presó permanent revisable impulsada pel PP i de la llei de seguretat nacional. Ha dit que la llei interpel·la el PSOE que ara té l’oportunitat de “dignificar” la democràcia i les llibertats.

Coincidint amb la celebració d’un judici a Madrid on el fill de l’exministre franquista José Utrera Molina denuncia Rufián per una publicació a Twitter sobre Salvador Puig Antich que considera que és un atemptat a l’honor contra el seu pare, Rufián ha defensat que la seva publicació és només “pura història” i lamenta que li reclamin 30.000 euros.

Pel que fa a la llei d’”emergència democràtica”, ERC vol que també s’eliminin les “devolucions en calent” dels migrats i que s’evitin “imatges de la vergonya” a les tanques de Ceuta i Melilla. També parla de la despenalització del dret a la vaga i la recuperació de la justícia universal així com derogar la reforma del Tribunal Constitucional (TC) que dona competències exclusives perquè l’alt tribunal pugui sancionar.

Altres mesures que presenten els republicans són la reforma de la llei d’amnistia pel eliminar-ne els “torturadors feixistes” i que aquests puguin ser jutjats, impedir que PSOE i PP puguin “repartir-se” els jutges del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la derogació de la reforma de la llei d’enjudiciament criminal que “limita” les instruccions per investigar macrocauses de corrupció i finalment, suprimir les funcions que es donen a les policies perquè “actuïn com a jutge” en determinats casos.

Rufián ha iniciat la seva intervenció davant la premsa explicant que celebraven el primer acte d’ERC davant les portes de la conselleria d’Economia, un indret “emblemàtic” pels fets del 20-S de 2017. “La gent senzillament protestava per la salvatjada que estiguessin empresonant polítics per un referèndum”, ha recordat. El candidat d’ERC ha explicat que la iniciativa que han presentat va en la mateixa línia que la que van presentar fa uns dies per retirar els causes judicials de l’1-O dels independentistes.

També ha aprofitat per denunciar l’existència de clavegueres de l’estat “legitimades pel franquisme” que, al seu entendre, han fet espionatge i persecució de la dissidència política. D’altra banda, el republicà ha denunciat els “atacs”, les “pintades” i els “insults” que s’han produït en les últimes hores en seus del PSC i Cs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona