Política

El debat confronta el bloc del diàleg i el de la crispació

Els candidats sobiranistes, que busquen el vot fronterer, retreuen a Batet el bloqueig a un referèndum

El PP i Cs competeixen entre si en l’atac al PSOE, a TV3 i a l’independentisme

Sense haver aportat grans arguments nous, el debat d’ahir a la nit a TV3 entre els candidats dels partits amb representació al Congrés –tret dels empresonats Oriol Junqueras (ERC) i Jordi Sànchez (JxCat)– va confirmar la formació de dos grans blocs: el de la crispació, format per Cs i el PP, i el del diàleg, que formen tots els altres, tot i que amb evidents matisos. Així, si Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez de Toledo van competir per veure qui interrompia més els contrincants, qui atacava més fort el PSOE i qui parlava més vegades de cops d’estat i llaços grocs, Meritxell Batet va voler-se presentar com a equidistant entre dos bàndols i va dibuixar un diàleg amb nul·les concrecions com a via de solució, mentre que els partits sobiranistes van recordar constantment les grans majories del 80% de la societat catalana pel referèndum i la fi de la repressió, de les quals el PSC s’ha desmarcat fins ara, i van buscar també el vot fronterer entre si, sobretot ERC i el comuns. Gabriel Rufián va retreure als de Jaume Asens que al Congrés no defensin el referèndum, i aquest va contestar reivindicant fins i tot la figura de Lluís Companys per defensar canvis en el conjunt de l’Estat com a motor per fer avançar Catalunya. “Sembla que molesti a l’independentisme que hi hagi una Espanya alternativa”, etzibava, i l’acusava de “canviar de posició constantment”.

TV3 entra en el debat

El debat ja va començar fort quan les candidates de dretes van dedicar el bloc inicial a atacar TV3 i el seu director, Vicenç Sanchis, ahir moderador, a qui fins i tot Arrimadas va lliurar una carta de renúncia perquè només li calgués signar-la. Rufián i Laura Borràs, de JxCat, van ser els únics que van sortir en la seva defensa; el primer, constatant irònicament com pot ser que “a Catalunya es vegin totes les televisions, i només TV3 adoctrini”. La segona, retraient que en el debat de TVE “no hi van convidar la cinquena i sisena forces” de l’Estat, ERC i JxCat. En canvi, ahir sí que hi eren les que ocupen aquest lloc a Catalunya (el PP i Cs).

També en el primer bloc, Rufián va haver de matisar les seves paraules del 2015 dient que deixarien el Congrés quan s’aprovessin les lleis de desconnexió: “Mantenim que marxarem quan la independència estigui culminada”, deia ahir, abans de recordar: “Quan érem el 14% érem simpàtics, tot anava bé fins que vam guanyar.” Batet de seguida va voler situar el 28-A com un altre plebiscit: “Ens hi juguem si mantenir l’autogovern o si hi ha una suspensió que destrueix de facto l’Estat de les autonomies”. Ben poc o gens en canvi va parlar de cap proposta socialista per a Catalunya que anés més enllà, a diferència del que havia fet fa tres anys, i es va limitar a parlar de diàleg dins la legalitat. “Som els únics que defensem la Constitució”, va arribar a dir, mentre parafrasejava Pedro Sánchez en reconèixer només un problema de “convivència” a Catalunya, i apostar genèricament per “refer consensos”.

Aquí, Borràs li va haver de recordar uns quants incompliments de la llei del govern espanyol, i li va retreure que el seu programa no fa ni una proposta específica sobre el país, mentre que Asens també va lamentar que el PSOE hagi tret fins i tot cap referència al federalisme, que els comuns encara defensen, i que no hagi descartat un nou 155. “El diàleg que ofereix el PSC i res és el mateix”, destacava. Tant ell com Rufián van recordar a Batet, sense tenir resposta, que una majoria de votants del PSC són favorables a un referèndum que la socialista va negar de nou amb contundència.

En l’àmbit totalment oposat, Álvarez de Toledo va demanar un “apoderament dels constitucionalistes” a Catalunya, i va denunciar “el victimisme” dels independentistes. I quan Rufián li va ensenyar els cops de porra de l’1-O, va cridar un “bravo” a la Guàrdia Civil, el va comparar amb Tejero i va dir que “a qui peguen aquí és als constitucionalistes”. Tant ella com Arrimadas, en tot cas, van dedicar bona part de la crítica a denunciar la suposada connivència del PSOE, al qual van acusar de tenir a punt l’indult, amb el sobiranisme. Batet va contestar apel·lant a la divisió de poders i recordant que “els dos referèndums il·legals es van fer amb el PP al govern”.

Des de l’independentisme, Borràs va apostar per convertir la sentència al judici “en un nou 1-O”, i Rufián va concretar una mica més la proposta, i va esbossar un full de ruta en què aposta per una mesa de diàleg “amb totes les sensibilitats”, un referèndum i l’aixecament de totes les causes “per treure togues i porres de la política”. “O ens deixem de negar entre nosaltres o no avançarem”, deia en to conciliador, mentre només rebia improperis de PP i Cs com a resposta, que a sobre acusaven l’independentisme de no voler parlar. “Com vol que dialoguem si no són capaços de fer-ho aquí?”, els deia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona