Política

ELS PROTAGONISTES

Tretze llistes al Vendrell per fraccionar més el vot

Amb vuit grups municipals, la governabilitat de l’Ajuntament ha estat molt difícil els darrers quatre anys

Després de quatre anys de gestió del deute, ara els partits aposten per donar una mica d’aire i començar a invertir

KENETH MARTÍNEZ
PSC
Nascut a Barcelona fa 43 anys, casat i pare de tres fills, és regidor d’Educació i Promoció Econòmica del Vendrell des del 2011. En aquest darrer mandat s’ha perfilar com a relleu de Martí Carnicer. És professor de ciències socials de l’Institut Baix Penedès i secretari nacional de política municipal del PSC.
EVA SERRAMIÀ
JxCat
Nascuda al Vendrell fa 56 anys, és llicenciada en geografia i història i dret. Va ser secretària municipal de l’Ajuntament del Vendrell fins que el gener de 2015 va entrar en política l per lidera la llista de CiU. Ha estat regidora del govern gràcies al pacte amb el PSC i ERC i presidenta del Consell del Baix Penedès.
MARÍA LUZ RAMÍREX
CIUTADANS
Nascuda al Vendrell, casada i actualment resident a la zona de les platges de Coma-ruga. Vinculada des de petita al món empresarial del sector de la construcció, és afiliada des del 2006 a Ciutadans, on ha exercit de coordinadora comarcal, i des del 2014 és la coordinador local del Vendrell, d’on és regidora.
JOSEP M. LLASAT
PEL VENDRELL PRIMÀRIES
Exregidor socialista durant catorze anys a l’Ajuntament del Vendrell, braç dret de l’actual batlle, Martí Carnicer, que va substituir entre el 1994 i el 1995, i candidat del PSC a l’alcaldia, ara és un independentista declarat i va ser elegit candidat de Primàries en una votació popular en què van participar 464 persones.
JERÓNIMO MERINO
PP
S’estrena com a cap de llista del PP després de ser el número dos en la candidatura del 2015. Va assumir el control del grup municipal un any després que la cap de llista, Eli Rodríguez, va renunciar al càrrec per motius personals. Ha estat també president local del PP de Banyeres del Penedès i alcaldable en aquest municipi.
PODEM
ÒSCAR BLASCO
Nascut a Barcelona el 3 de juliol del 1970, no està afiliat a cap partit i va entrar en política motivat per les retallades en l’àmbit social i educatiu. És regidor i portaveu del grup municipal del Vendrell. Va estudiar gemmologia a la UB. Va treballar com a responsable del servei al client a France Telecom. Actualment treballa a l’Hospital del Vendrell com a zelador.
MARC ROBERT
SOM POBLE-ERC
Té 47 anys, és llicenciat en ciències biològiques i ttreballa com a agent rural, És conegut per la seva participació en el Grup Ecologista del Vendrell (Geven), on va tenir una participació activa en la campanya Salvem les Madrigueres, que va aconseguir la protecció del darrer espai litoral sense urbanitzar. Prové de Som Poble, el partit local que representa la CUP.
Un dels handicaps de l’Ajuntament del Vendrell és la situació econòmica, amb un deute de 50 milions
El context polític general ha provocat la candidatura Pel Vendrell-Primàries i la unió de Som Poble i ERC

El Vendrell aposta, en les eleccions municipals d’aquest mes de maig, per continuar fraccionant el vot. Si l’any 2011, de les dotze candidatures presentades, només cinc van aconseguir representació, fa quatre anys el ple va quedar format per vuit grups municipals, i el PSC, com a partit més votat, va aconseguir l’alcaldia amb només quatre regidors. Amb abstencions que superen el 45% a les municipals, el Vendrell és un municipi on tradicionalment el vot socialista és majoritari. La prova més recent és la de les últimes eleccions al Congrés, el passat 28 d’abril. Amb una participació del 73%, el PSC va ser la força més votada amb sis punts més que ERC (majoritària a bona part del país). A les municipals d’aquest any es presenten tretze candidatures, de les quals set ja tenen representació municipal: el PSC, Junts pel Vendrell, PxC, que es presenta sota la marca Som Identitaris, Cs, Si es Pot el Vendrell i el PP. Els sobiranistes de Som Poble i ERC, que fa quatre anys es van presentar separadament, han decidit unir esforços aquesta vegada, en una llista única. Amb Marc Robert com a cap de llista, aposten per un canvi en el model econòmic en defensa de la sostenibilitat mediambiental, la municipalització dels serveis públics, la racionalització dels serveis de neteja, la incorporació de la mirada feminista com a eix transversal en totes les polítiques municipals, la redacció d’un reglament d’igualtat i la lluita contra la violència masclista.

A aquestes candidatures s’ afegeixen, en aquesta convocatòria electoral, candidatures noves com Pel Vendrell-Primàries Catalunya, que es presenta per primera vegada com a conseqüència del context polític nacional i la falta d’una candidatura sobiranista unitària. A més, també es presenten les llistes d’Ara el Vendrell, AVP-FiC, Centrats, Vox i Izquierda en Positivo.

Un dels principals handicaps de la gestió municipal és la situació econòmica de l’Ajuntament del Vendrell, que, tot i que no es pot comparar amb la de fa quatre anys (90 milions d’euros), encara arrossega un deute aproximat de 50 milions.

Precisament, després del rescat econòmic de l’Ajuntament, el cap de llista del PSC, Kenneth Martínez, es presenta amb la voluntat de començar les inversions i la transformació urbana que el Vendrell necessita per afavorir la convivència, la inclusió social i la cohesió territorial, i que els darrers quatre anys no s’ha pogut fer a causa del deute acumulat. El PSC presenta un programa que mira cap als barris marítims amb propostes com la del transport flexible per donar resposta a una demanda històrica del municipi: la millora del transport urbà. L’ampliació de voreres, les illes de vianants, els carrils bici i les zones verdes, o la universalització de l’educació de 0 a 3 anys són algunes de les propostes del PSC per revalidar l’alcaldia.

També des de l’experiència de govern municipal amb el pacte amb el PSC, Eva Serramià lidera la llista de Junts pel Vendrell amb l’accent posat en les persones. Els serveis i atenció a les persones des de tots els àmbits i per garantir la igualtat d’oportunitats independentment de l’origen o el barri on visquin és l’objectiu de la candidatura. Amb el 75% de les propostes de l’anterior programa electoral complertes, Serramià es presenta amb la carta del compromís i la coherència de la feina feta.

En competència directa amb les llistes sobiranistes, en aquesta convocatòria s’incorpora a la carrera per l’alcaldia la candidatura Pel Vendrell-Primàries Catalunya, sota el lema “Tu ho decideixes tot”, encapçalada per Josep M. Llasat, que va obtenir el suport de la majoria en el procés de primàries, en què van participar prop de 470 persones. L’objectiu dels integrants d’aquesta candidatura va ser aconseguir una candidatura d’unitat de les forces sobiranistes del Vendrell per intentar aglutinar el vot independentista amb més força per arribar a l’alcaldia. Es presenten a les eleccions municipals amb una llista i un equip en què conviuen inquietuds sobiranistes que van des de l’esquerra fins al centredreta. El principal objectiu d’aquesta candidatura és posar en marxa un projecte que permeti aprimar l’espai que actualment separa el ciutadà dels polítics, eliminant burocràcia.

Tant Cs com el PP repeteixen amb el candidat de fa quatre anys amb l’objectiu de trobar el suport per consolidar el seu projecte. A les darreres eleccions al Congrés, Cs va quedar com la quarta força, per darrere d’En Comú Podem, i el PP va ser la sisena força, per darrere de JxCat.

Malgrat que les eleccions municipals no acostumen a repetir els comportaments electorals de les eleccions generals, sí que és cert que l’actual context polític global té una incidència més marcada. La prova és l’aparició de la llista de Primàries Catalunya o la unió de les candidatures d’ERC i Som Poble. La influència de la campanya de les europees amb presos i exiliats a les llistes i les últimes decisions de la Junta Electoral Central (JEC) jugaran un paper del qual serà difícil defugir per algunes candidatures i que d’altres aprofitaran per entrar en el terreny del cos a cos amb altres formacions per rendibilitzar el vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona