Política

Aragonès considera que a Sánchez “se li han acabat les excuses” per trobar una sortida “dialogada” al conflicte català

El vicepresident del Govern lamenta que el “155 polític segueix marcant el dia a dia” un any després

Pere Aragonès recorda al president espanyol que té la “predisposició de l’independentisme” i li reclama “anar per feina”

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afirmat aquest diumenge que al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “se li han acabat les excuses” per trobar una “sortida dialogada i democràtica” al conflicte català i “començar un diàleg que és inevitable”.

En declaracions des de l’Aplec del Cargol, el vicepresident ha reaccionat així al fet que en la clausura de la 35a edició de les jornades del Cercle d’Economia de Sitges no es referís a la situació política catalana ni respongués a la proposta que havia fet el vicepresident català el dia abans davant el mateix auditori de recuperar el Pacte de Pedralbes.

Aragonès ha assenyalat que Sánchez té la “predisposició de l’independentisme català” i les “majories al Congrés” i li ha reclamat “anar per feina”.

Aragonès ha recordat que en la seva intervenció de divendres al Cercle d’Economia va proposar recuperar el document signat al desembre al Palau de Pedralbes i que “dona marge per començar un diàleg que és inevitable”.

“Evidentment ens hem de seure a la taula i parlar”, ha insistit el vicepresident, que al mateix ha deixat clar que el Govern no renunciarà a l’objectiu final de la independència perquè “és el projecte de futur per a aquest país”. El vicepresident també ha comentat que haurà de ser el president espanyol “qui gestioni la decepció” dels empresaris.

D’altra banda, Aragonès ha lamentat que el “155 polític segueix marcant el dia a dia” un any després que s’aixequés el “155 formal” coincidint amb la formació de nou Govern a Catalunya. En aquest sentit, ha afirmat que encara s’utilitza “per excloure diputats del Congrés i del Senat, els més votats de Catalunya, de les seves responsabilitats o fins i tot com en alguns municipis creen cordó sanitari contra l’independentisme”.

Al seu entendre, el Govern ha fet front a “molts reptes” en un context de pròrroga pressupostària, com per exemple l’aprovació d’una partida de 800 milions d’euros per garantir els serveis públics. A més, ha volgut destacar que ho han fet “sols” i “sense ajuda de cap dels grups parlamentaris”, amb qui espera trobar “sortides” nu cop superats els dos cicles electorals.

El vicepresident, però, ha afegit que el seu executiu “seguirà treballant en els problemes que té sobre la taula”. “Els hem anat resolent i seguirem fomentant el diàleg i la negociació com la sortida de tots els conflictes i de totes les controvèrsies, a dins de Catalunya però també de cara a l’Estat”, ha afegit Pere Aragonès.

També ha citat altres mesures que ha pres el Govern darrerament, com el decret llei perquè les escoles concertades amb problemes de viabilitat passin a formar part del sistema públic o els plans de suport a les famílies i per a polítiques d’ocupació, de 700 i 900 milions d’euros, respectivament.

En aquest apartat, Aragonès també s’ha referit al retorn de les pagues extres a funcionaris i treballadors públics de la Generalitat i ha criticat que el ministeri d’Administracions Públiques el recorregués. “Ens ho demanen però alhora ens ho impugnen”, ha criticat.

Amb tot, Aragonès ha comentat que serà el president del Govern, Quim Torra, qui pròximament faci un balanç més exhaustiu del primer any de mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona